Україна має такий же індекс людської свободи, як Колумбія та Сенегал

02.12.2016
Україна має такий же індекс людської свободи, як Колумбія та Сенегал

У 2012 році Україна перебувала на 72-й сходинці цього рейтингу, а тепер скотилася аж до 111-ї позиції.

Перефразовуючи відому приказку, хотілося б сказати: свобода — вона і в Африці свобода.

А от і ні: свобода на чорному континенті чи навіть в Україні разюче відрізняється від свободи, скажімо, в країнах Західної Європи.

Доказом цього є оприлюднений  останній щорічний «Індекс людської свободи-2016».

Це масштабне глобальне дослідження свобод людини у різних країнах світу, що його укладає щороку американський, базований у Вашингтоні, аналітичний Інститут Като (Cato Institute) спільно з німецьким Інститутом «Лібералес» (Liberales Institute) та канадським Інститутом Фрейзера (Fraser Institute) і у співпраці з московським Інститутом економічного аналізу та словенською дослідницькою організацією «Інстітут Візіо» (Visio Inctitute).

Автори проаналізували й оприлюднили стан із людськими свободами у 159 країнах світу. У звіті на 310 сторінках також міститься деталізований аналіз кожної країни, а також загальний огляд стану з людськими свободами за період iз 2008 по 2014 рік.

Оцінюючи стан свобод, дослідники у кожній країні враховували 79 чинників, за кожний з яких виставлялася оцінка від 0 (найгірший стан) до 10 (найкращий стан) балів. Усі 79 чинників були розбиті на дві великі підгрупи: «Особисті свободи» і «Економічні свободи», по кожній з яких виводилася середня оцінка, а вже з них двох — загальна оцінка країни у рейтингу.
 
Україна цього року потрапила у групу країн, які набрали оцінку в 6,41 бала і посіли місця з 111-го по 114-е.

Нашими сусідами у цій четвірці є Колумбія, Сенегал і Кувейт. Д

ещо цікавішим видається аналіз ситуації по двох головних групах свобод та критеріях, з яких складається настільки низька оцінка України у загальному рейтингу. У підгрупі «Особисті свободи» загальний бал України становить 6,81 iз 10 можливих, і в цій підгрупі Україна посідає 89-те місце iз загальних 159.

Найнижчі оцінки у цій підгрупі Україна отримала за критерії «Зникнення людей, конфлікти, тероризм» (2,93), «Політичний тиск, контроль ЗМІ» (3,50), «Кримінальне правосуддя» (3,64), «Цивільне правосуддя» (4,88) та «Верховенство права» (4,52).

За рештою критеріїв (релігійні свободи, особиста безпека, безпека жінок, свобода створювати організації, виходити на демонстрації) Україні виставлено більше п’яти з 10 балів.

А за деякими критеріями — загальна свобода пересування, свобода пересування жінок, батьківські права, право розлучатися, відносини між особами однієї статі та державний контроль за інтернетом — Україні й узагалі виставлено найвищу оцінку — 10 балів.

У цій підгрупі оцінка України впродовж 2008—2014 років залишається практично незмінною: близько семи балів (найгірша 2014 року — 6,41 і найкраща 2012 року — 6,96). 
А на 111-те місце у загальному цьогорічному рейтингу нас потягла друга підгрупа «Економічні свободи», де середня оцінка України становить рівно шість iз 10 балів, що дає нам у цій підгрупі 135-те місце у списку.

Особливо низькі оцінки за критеріями «Судова незалежність» (2,13), «Надійність поліції при захисті особистого майна» (2,75), «Безсторонність судів» (2,84) та «Захист прав на власність» (3,25). У підгрупі економічних свобод Україна не отримала жодного найвищого (чи навіть близького до нього) балу. З аналізу стану економічних свобод за період iз 2008 по 2014 рік видно, що стан рiк у рiк лише погіршується, як і загальна позиція України за цей період.

У рейтингу «Індекс людської свободи» Україна 2008 року посідала 93-тю позицію. Поступово піднiмаючись, 2012 року осягла вже 72-гу сходинку, а після цього кожного року спостерігається постійне падіння, аж до 111-ї позиції цьогоріч. 
 
Стосовно загальної світової картини, то цьогорічним лідером є не якась країна розвиненої демократії, а Гонконг (9,06 бала). Він же очолював рейтинг і торік. До першої десятки також потрапили Швейцарія, Нова Зеландія, Ірландія, Данія, Канада, Велика Британія, Австралія, Фінляндія та Голландія. Останні п’ять сходинок займають Центрально-Африканська Республіка, Сирія, Іран, Йемен та Лівія. 
 
Стосовно країни, «гдє так вольно дишит чєловєк», тобто Росії, то вона розташувалася у списку на одну сходинку нижче України. Вражає прогрес, який здійснили країни Балтії, обігнавши за рівнем свобод навіть старі демократії Європи та США.

Те саме можна сказати і про колишні соціалістичні країни Східної Європи. Якщо влада докладає зусиль, то країна просувається вперед. Прикро, але Україну в списку свобод випередили навіть колишні радянські республіки: Грузія — на 43-му місці, Вірменія — на 55-му, Молдова — на 69-му, Таджикистан — на 83-му, Казахстан — на 96-му та Киргизстан — на 98-му.