У США гомеопатичні препарати маркуватимуть як неефективні

24.11.2016
Жорстке рішення, яке вдарить по інтересах виробників гомеопатичних препаратів, видала Федеральна комісія торгівлі США.
 
Цей урядовий орган дещо нагадує український Комітет захисту прав споживачів, але, на відміну від нашої безсилої організації, він має право видавати обов’язкові до виконання рішення.
 
Відтепер на упаковках цих так званих «ліків», які аж ніяк не допомагають хворим, мусить в обов’язковому порядку міститися інформація, що їх дієвість жодним чином не підтверджена і вони  не впливають на перебіг захворювання.
 
Словом, виробників гомеопатії, по суті, мусять зізнатися, що їхні «фуфломіцини» є абсолютно неефективними.
 
Удар болісний, бо щороку у США продається гомеопатичних препаратів у середньому на три мільярди доларів. 
 
Гомеопатія — це форма альтернативної медицини, яка була створена наприкінці XVIII століття німецьким лікарем Самуелем Гахнеманном.
 
Згідно з його теорією, лікування має базування на прийманні пацієнтом засобу, який і викликав захворювання.
 
Щось на кшталт «клин клином вибивають». Такі «ліки» виготовляються шляхом поступового розчинення субстанції — аж до крихітних мікродоз. 
 
Приклади таких гомеопатичних засобів є й в українських аптеках, зокрема серед препаратів для лікування грипу. Їхня вартість коливається в межах 100-300 гривень за упаковку.
 
Вміст активної субстанції у препараті є настільки низькою, що в деяких гранулах цих «ліків» не міститься жодної частинки цієї субстанції.
 
Дослідження показали, що ефективність такого типу засобів є часто навіть нижчою, ніж у випадку плацебо, тобто нешкідливої нейтральної субстанції, виготовленої і оформленої у вигляді ліків, що не є жодним лікарським препаратом, а свій лікувальний ефект виявляє завдяки самонавіюванню пацієнта.