Росія на Радбезі ООН визнала свою нездатність забезпечити Крим водою без допомоги України

24.11.2016
Росія на Радбезі ООН визнала свою нездатність забезпечити Крим водою без допомоги України

Кримчанам на окупованій території — непереливки.

Проблема з  водопостачанням півострова, що виникла відразу ж після анексії Криму, фактично повністю зруйнувала сільське господарство та змусила простих людей економити кожну краплю прісної води.
 
Представники Російської Федерації вимагають скасувати «водну блокаду» окупованого Криму, а перший заступник постійного представника РФ при всесвітній організації Петро Іллічов назвав відсутність води на півострові «порушенням прав людини та цілої низки міжнародних гуманітарних норм».
 
Однак при цьому російська сторона вважала за краще промовчати про те, що і без того дефіцитні водні ресурси Криму перенаправляються на потреби військових на півострові.
 
— Деокупація Автономної Республіки Крим та міста Севастополь дозволить швидко вирішити існуючу проблему з водопостачанням півострова, — заявив у ході відкритих дебатів Радбезу ООН постійний представник України в ООН Володимир Єльченко. — Окупаційна влада Росії в Криму фактично розписалася у своєму безсиллі вирішити проблему з водою для простих людей. Замість того, щоб визнати свої помилки та піти шляхом деокупації Криму, російська сторона вважає за краще використовувати питання водопостачання в Криму як інструмент політичної пропаганди.
 
Нагадаємо, що проблеми з водою почалися на півострові Крим після того, як був перекритий Північно-Кримський канал, що постачав воду на півострів iз материкової частини України.
 
Окупаційній владі Криму було запропоновано оплачувати воду за європейськими тарифами, однак тамтешні чиновники зайняли вичікувальну позицію.
 
Це призвело до того, що сільське господарство Криму понесло мільярдні збитки.
 
За словами директора Інституту водних проблем та меліорації НААН України Михайла Ромащенка, у Криму зараз залишилося 15 діючих водосховищ, кожне з яких розраховане на 450 мільйонів кубометрів води.
 
Однак ці резервуари заповнені лише на одну четверту частину від свого об’єму. Такої кількості води не вистачить навіть для забезпечення прісною водою й одного мільйона осіб.
 
І це при тому, що чисельність населення окупованого півострова Крим на сьогоднішній день становить приблизно два з половиною мільйони. 
 
Голова Кримської республіканської асоціації «Екологія і світ» Віктор Тарасенко стверджує, що у багатьох населених пунктах Криму норми мінералізації води перевищують допустимі показники у кілька разів.
 
Через незаконне риття артезіанських свердловин на території окупованого півострова запаси прісної води в Криму вже виснажені на 70 відсотків.
 
Солона вода з кранів кримчан потекла після того, як на початку осені поточного року пересохли обидва найбільшi водосховища півострова (Бiлогорське і Тайганське).
 
Через це практично відразу без прісної води залишилися мешканці двох великих міст — Феодосії та Керчі, а також безліч прилеглих сіл.