Фінал баскетбольного ЧЄ-2017: на що може розраховувати українська збірна

24.11.2016
Фінал баскетбольного  ЧЄ-2017: на що може розраховувати українська збірна

На Євробаскеті-2015 українська збірна не змогла вийти з групи.

Отримавши в спадок від футбольного Євро-2012 непогано оновлену «зону гостинності», вітчизняні чиновники взялися було готуватися й до континентального форуму з баскетболу.
 
Проте подарувати країні нову спортивну (не футбольну) інфраструктуру їм не вдалося. Війна на Донбасі змусила Україну відмовитися від проведення в 2015 році чоловічого Євробаскету.
 
Не взялися реалізовувати цей проект наші можновладці й на 2017 рік, хоча ФІБА-Європа до останнього залишала за нашою країною першочерговий статус співгосподаря цього ЧЄ.
 
Зрештою, наступний чоловічий Євробаскет пройде одразу в чотирьох країнах —  Фінляндії, Ізраїлі, Румунії та Туреччині.
 
За аналогією з попереднім розіграшем, господарський квартет прийматиме матчі групового раунду, натомість поєдинки «плей-оф» проходитимуть на території лише однієї держави.
 
Вирішальна частина ЧЄ-2017 відбудеться на «османській» землі з фіналом у Стамбулі. Саме там у вівторок і відбулося жеребкування фінальної частини наступного континентального баскетбольного форуму серед чоловіків.
 
На відміну від попереднього ЧЄ, куди наша національна збірна потрапила без кваліфікації, дорога «синьо-жовтих» на ЧЄ-2017 пролягала через відбірковий турнір.
 
До числа 24 учасників фінальної стадії підопічні Євгена Мурзіна потрапили, маючи статус однієї з чоти­рьох кращих збірних, що в своїх «пульках» посіли другі місця. Відтак статусу «сіяних» у процесі формування груп «синьо-жовті» не мали.
 
Навпаки, під час жеребкування українська збірна перебувала в останньому — шостому — рейтинговому кошику. Утім сказати, що нашій команді випала непосильна група, аж ніяк не можна.
 
Загалом, компанія вельми комфортна — Ізраїль, Литва, Грузія, Італія та Німеччина — де, по суті, немає ні очевидного фаворита, до котрих, за традицією минулих років, можна віднести литовців, ні явного аутсайдера, якими номінально є наші баскетболісти.
 
«Я не люблю прогнози, адже баскетбол постійно підносить сюр­призи, втім можу сказати, що нам реально вийти з групи й навіть до «плей-оф» навіть вище, ніж iз четвертого місця», — так прокоментував підсумки жеребкування головний тренер збірної України Євген Мурзін. За словами наставника, майбутні суперники українців на Євро його підопічним добре знайомі.
 
Останнім часом з кожним із них «синьо-жовті» грали якщо не офіційні, то товариські матчі.
 
«Потрібно збирати хороший склад, добре підготуватися й їхати перемагати», — відзначив очільник нашої збірної.
 
На попередньому континентальному форумі українські баскетболісти на сюрприз, подібний тому, що піднесли вони на ЧЄ-2013, посівши за його підсумками сенсаційне шосте місце, не спромоглися.
 
Груповий етап Євробаскету-2015 «синьо-жовті» залишили останніми, проте, як відзначив Мурзін, там його підопічні здобули необхідний досвід.
 
Тепер, наголошує тренер, потрібно врахувати минулі помилки й показати кращий результат.
 
Додамо, що матчі групового етапу ЧЄ в нашому секстеті пройдуть у Тель-Авіві. На думку наставника українців, немає жодної різниці, де грати — в Туреччині, Ізраїлі чи Румунії.
 
Головне — врахувати кліматичні умови того місця, де проходитимуть поєдинки «синьо-жовтих», вважає Мурзін. 
 

ЖЕРЕБ

Жеребкування фінальної частини чоловічого Євробаскету-2017
Група А (Хельсінкі): Польща, Греція, Франція, Фінляндія, Ісландія, Словенія
Група В (Тель-Авів): Україна, Ізраїль, Литва, Грузія, Італія, Німеччина
Група С (Клуж-Напоке): Хорватія, Чехія, Іспанія, Чорногорія, Румунія, Угорщина
Група D (Стамбул): Велика Британія, Туреччина, Сербія, Латвія, Росія, Бельгія
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чоловіки. Груповий етап. 6-й тур. «Хімік» (Україна) — «Каршияка» (Туреччина) — 60:78 (Антипов (16) — Саммерс (16))
Чемпіон України зазнав п’ятої поразки в шести поєдинках дебютного розіграшу ЛЧ і з двома пунктами посідає останнє місце в своїй групі.