"Валідольна" битва: чи вдасться Карлсену утримати титут шахового "короля"

24.11.2016
"Валідольна" битва: чи вдасться Карлсену утримати титут шахового "короля"

Претенденту на шахову «корону» Сергію Карякіну вдалося першому перервати затяжну нічийну серію. (Фото з сайта chessnews.ru.)

Розв’язка в матчі за звання чемпіона світу вже близько і, не виключено, що матиме вона зовсім неочікуваний фінал.
 
Хоча участь у цьому поєдинку найсильнішого шахіста планети, чинного володаря чемпіонського звання Магнуса Карлсена давала вельми однозначний прогноз щодо переможця цього двобою.
 
Рейтинги, титули, минулі історії участі норвежця в подібних матчах говорили, що саме він, а не дев’ятий номер табеля про ранги ФІДЕ – наш колишній співвітчизник, а нині росіянин Сергій Карякін буде беззаперечним фаворитом в матчі за титул шахового «короля».
 
Його опонент, як і решта шахового світу, небезпідставно вважають Магнуса — володаря найвищого за всю історію шахів коефіціента Ело — найбільшим генієм сучасних шахів.
 
Однак, до Нью-Йорку, де проходить битва за чемпіонський титул, Карякін вирушав iз надією, точніше, з шансом на перемогу.
 
Для прикладу, Сергій згадав історію майже сторічної давнини, коли в аналогічному за статусом поєдинку претендент Олександр Альохін відібрав «корону», у, здавалося б, непереможного на той час Хосе Рауля Капабланки. 
 
Упродовж першої частини чемпіонського матчу 2016 року претендент яскраво демонстрував, що практично нічим не поступається чинному чемпіону світу.
 
Якщо в своїх двох попередніх чемпіонських поєдинках, зіграних у 2013 та 2015 роках проти Віші Ананда, Карлсен легко доводив свою перевагу над іменитим опонентом, то цього разу говорити про можливість дострокового завершення протистояння взагалі не доводилося.
 
Загалом, сім «мирових», розписаних гросмейстерами в перших семи партіях, змусили шахову спільноту потихеньку готуватися до можливого «тай-брейку».
 
Не виключено, що «нічийна тяганина» з подальшим переходом у «валідольний» «тай-брейк» якраз і була одним зі тих стратегічних прийомів, які, за припущенням Карякіна, могли дозволити йому повторити чемпіонський шлях Альохіна.
 
Однак затяжна нічийна серія, котра, слід визнати, поступово почала навіювати на шанувальників шахів сум, несподівано перервала перемога Карякіна. Граючи у восьмій партії чорними, він послав чемпіона в нокдаун. 
 
Як свідчать аналітики, в цій партії Магнус пішов на загострення, але, потрапивши в цейтнот, припустився кількох помилок, дозволивши таким чином претенденту за чотири «тури» до фінішу зустрічі захопити лідерство в матчі.
 
До подібного розвитку подій Карлсен виявився не готовим. Впоратися з бурею емоцій, що розігралася в його душі одразу після невдачі, він не зміг.
 
Проігнорував традиційне після кожної партії флеш-інтерв’ю норвезьким журналістам, а потім залишив прописану умовами контракту прес-конференцію, результатом чого став серйозний грошовий штраф, який становитиме 10% від призового фонду.
 
Без сумніву, подібний поворот у матчі за звання шахового «короля» розбурхав чемпіонську честь та гідність Карлсена. Перемога Карякіна, можна сказати, вивела його з рівноваги.
 
Чи вдалося чинному шаховому «королю» швидко приборкати емоційний буревій, відповідь на це запитання вже дасть дев’ята партія, котра в ніч iз середи на четвер за київським часом завершиться в Нью-Йорку.
 
На думку президента ФІДЕ Кірсана Ілюмжинова, аби його співвітчизник утримав здобуту перевагу, в чотирьох заключних партіях він має зберегти психологічну рівновагу.
 
Форсувати події й брати наскоком захисні мури суперника Карякіну, й справді, вже не потрібно. Натомість Карлсену, щоб залишитися на троні, доведеться йти «ва-банк».