НОВИНИ ПЛЮС

23.11.2016

Гульнару Карімову отруїли?

В Узбекистані вбили і таємно поховали старшу доньку першого президента країни Іслама Карімова. 44-річна Гульнара Карімова померла ще 5 листопада від отруєння, а її могилу «зрівняли з землею». Про це повідомляє сайт «Центр-1» із посиланням на співробітника служби нацбезпеки Узбекистану. Офіційна влада країни поки що не коментує цю інформацію. Гульнара Карімова переховувалася з 2014 року, а останнім часом її кандидатуру розглядали як можливу спадкоємицю Іслама Карімова на посту президента Узбекистану. Гульнара навіть писала в «Твіттері», що в країні почалася боротьба за президентське крісло, а її саму «усувають як можливого суперника».
Нагадаємо, Іслам Карімов помер наприкінці серпня, але офіційно про це повідомили 2 вересня. 
8 вересня в.о. президента Узбекистану став прем'єр-міністр Шавкат Мирзіяєв. Дострокові вибори президента країни заплановані на 4 грудня.
У Франції запобігли черговому теракту
За словами міністра внутрішніх справ Франції Бернара Казнева, у ніч проти неділі заарештували сімох підозрюваних у підготовці теракту. Двох із них схопили у Марселі, решту — у Страсбурзі. Підозрюваним від 29 до 37 років. Вони громадяни Франції, Марокко та Афганістану. Що було ціллю зловмисників, міністр не сказав, додавши лише, що напад готували впродовж тривалого часу. Мер Страсбурга уточнив, що теракт планували в паризькому регіоні. Втім, на страсбурзькому різдвяному ринку, який відкривають у п'ятницю, пообіцяли запровадити посилені заходи безпеки. 

Розбився шкільний автобус

Щонайменше шестеро дітей загинули, а ще 23 зазнали травм унаслідок катастрофи шкільного автобуса в місті Чаттануґа, що в американському штаті Теннессі. Дітям в автобусі було від 5 до 10 років. Наразі достеменно не відомо, як саме сталася аварія, проте повідомляється, що автобус, який від удару розірвало навпіл, був єдиним транспортним засобом у цьому інциденті.

Японію потрусило 

Учора о шостій годині ранку за місцевим часом на північному сході Японії, в префектурі Фукусіма, стався потужний землетрус. Магнітуда підземних поштовхів становила 6,9 бала за шкалою Ріхтера. Влада попередила про небезпеку цунамі й попросила мешканців прибережних районів перебратися в безпечні місця. Цунамі виникло, але хвилі були висотою 60-90 сантиметрів, а не три метри, як попереджала влада. За попередніми даними, жертв і серйозних руйнувань (у тому числі й на атомній електростанції «Фукусіма-1») вдалося уникнути. Нагадаємо, в 2011 році в Японії стався потужний землетрус, який спричинив смертельне цунамі і забрав життя 18 тисяч людей.

Якщо одружився — не гвалтівник

Прем'єр Туреччини відкликав проект закону, який передбачав помилування чоловіків, звинувачених у зґвалтуванні, якщо вони одружаться з жертвами. Суперечливий закон викликав хвилю протестів по всій країні, подекуди сталися сутички протестантів із поліцією. Він знімав би кримінальну відповідальність iз чоловіків, які вступили у статеві стосунки з неповнолітніми, після одруження. Різкої критики він зазнав i з боку ООН та правозахисних організацій. Учора парламент мав розглянути документ у другому читанні. Однак після спротиву опозиційних партій його відправили на доопрацювання до парламентських комісій.