Храм книги: у Дубаї зводять бібліотеку рекордних розмірів

23.11.2016
Храм книги: у Дубаї зводять бібліотеку рекордних розмірів

Майбутня бібліотека матиме вигляд розкритої книги.

У Дубаї зводять найбільшу бібліотеку в арабському світі.

Вона нараховуватиме півтора мільйона друкованих книжок і одночасно буде найбільшою у світі книгозбірнею в електрон­ному форматі: два мільйони книг у цифровому форматі та мільйон книг в електронному форматі.

Майбутня бібліотека матиме незвичайний вигляд — нагадуватиме розкриту книжку. А постане вона в старій частині Дубаю над каналом, що веде до Перської затоки.
 
Заклад буде не лише центром шанувальників слова в Об'єднаних Арабських Еміратах, а також осередком культури, який організовуватиме різні культурні заходи. Там щороку відбуватимуться близько 100 різних зустрічей, на які запрошуватимуть провідних світових письменників та інтелектуалів. 
 
У будівлі також буде гігантський книжковий магазин, конференц-зала та надсучасний центр реставрації та збереження стародруків. У музеї книги презентуватимуть старовинні арабські манускрипти, які тепер перебувають у колекції родини шейха Дубаю. 
 
Бібліотеки в ОАЕ розташовані здебільшого у школах та університетах, тому доступ до книг ускладнюється для всіх інших шанувальників читання. На реалізацію цього проекту виділено неймовірну суму — 272 мільйони доларів. Бібліотеку відкриють наступного року, а повністю закінчити оформлення всіх інших приміщень планують до середини 2018 року. n