Українські заробітчани у Польщі все частіше здійснюють злочини

23.11.2016
«Разом із напливом робітників з-за східного кордону значно зростає злочинність у Польщі», — інформує на своїх шпальтах газета «Жечпосполіта».
 
Видання констатує у своєму матеріалі, що більшість з них приїздить у пошуках роботи та має чесні наміри.
 
Однак це явище має і свій темний бік у вигляді зростання злочинності, оскільки частина прибульців звикла у себе на батьківщині жити не в ладах iз законом. 
 
Ще п'ять років тому підозру в здійсненні злочинів було висунуто 493 українцям. 2014 року кількість таких випадків становила вже 1084.
 
Торік у злочинах уже звинувачували 1315 громадян України, а в першій половині цього року — 1030, повідомляє «Жечпосполіта» з посиланням на дані міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі. 
 
«Оскільки наплив іммігрантів-заробітчан з України збільшився, то, відповідно, буде збільшуватися їх участь у кримінальній злочинності», — пояснює експерт у справах безпеки з Університету Квятковського у місті Гдиня Цезари Татарчук.
 
Частина іммігрантів потрапляє у конфлікт iз законом, працюючи на нелегальних фабриках виготовлення сигарет, які організовують різні банди, включно з польсько-українськими.
 
На всіх таких нелегальних підприємствах цього року було затримано 175 осіб, з яких 94 є громадянами України.
 
Статистика злочинності викликає занепокоєння, оскільки показує, що впродовж двох останніх років польські суди видали обвинувальні вироки аж 10 тисячам громадян України. 
 
Водночас без українців багатьом підприємцям у Польщі було б непросто, повідомляє у своєму матеріалі Польське радіо. Польські підприємці все частіше скаржаться на нестачу робочих рук.
 
Як наголошує президент Національної економічної палати Польщі Анджей Арендарський, причиною є не тільки покращення ситуації на ринку праці в країні, а й те, що кандидати не відповідають потребам роботодавців.
 
«Дуже добрим доповненням для польського ринку праці є громадяни України, які працюють не гірше, ніж поляки», — додає Арендарський.
 
Він зазначає, що багато поляків виїхали за кордон, а без українців частина працедавців змушена була б припинити свою підприємницьку діяльність.
 
«Приїжджі з України найчастіше беруться за найпростішу роботу, але серед них є також чудові фахівці, яких варто було б затримати у Польщі надовше», — переконаний президент Національної економічної палати. Аби лиш не у в'язницях.