Прокладки для Кремля: навіщо влаштували погром офісу кума Путіна?

23.11.2016
Прокладки для Кремля: навіщо влаштували погром офісу кума Путіна?

Відзначення третьої річниці революції Гідності, на жаль, пройшли у столиці в понеділок надвечір із ексцесами.

Патріотичні сили були розрізнені, й святкували та вели себе по-різному.

Спершу було досить спокійно.

Зокрема, в середині дня активісти ЦК «Азов» та партії «Національний корпус» (лідером якого є нардеп Андрій Білецький) провели марш у центрі Києва, заявивши, що у ньому взяли участь близько трьох тисяч. Вони рушили по Інститутській на вулицю Банкову до адміністрації Президента, але прохід до АП їм загородили силовики.
 
Учасники акції тримали в руках плакати з питаннями до Президента Порошенка, а потім ці питання озвучили через гучномовець: «Чому ви підписали капітуляцію у Мінську?», «Чи готові ви розтлумачити, що підписали у Мінську?», «Чому регіонали — у Раді?», «Чому у вас перемир’я, а у нас — гинуть солдати?», «Як платити за комуналку?», «Де стратегія із повернення Криму?»
 
Спокійно вела себе Самооборона Майдану: зі своїми прапорами вони святкували окремо, рухаючись колоною обабіч Майдану. Також невеликі групи учасників Майданів 2004 і 2013-2014 років мирно спілкувалися на протилежному боці площі, біля Головпоштамту.
 
Проте вже з настанням темноти пристрасті почали наростати. Почали палити шини. Мітингувальники, які були зорганізовані комбатом «Добровольчого руху ОУН» Миколою Коханівським та лідерами ультраправої організації «Білий молот», прийшли з майдану Незалежності та розгромили вхід у під’їзд за адресою вулиця Велика Васильківська, 23б (біля площі Льва Толстого), де розташований офіс організації «Український ви­бір — Право народу» Віктора Медведчука.

Сюди прийшло близько сотні мітингарів та журналістів. Біля під’їзду офісу кума Путіна Микола Коханівський виголосив промову, заявивши, що це «попередження». Радикали розбили два вікна на цокольному поверсі й «випадково» підпалили одне з приміщень (кинувши туди палаючий фаєр), що виявилося підсобкою. 
 
У прохідному дворі, де розташований офіс «УВ», перебували кілька десятків бійців підрозділу поліції спецпризначення у повному обладунку (екс-«беркутівці»), які не втручалися в перебіг подій майже до самого кінця, й лише згодом відтіснили мітингарів і журналістів.
 
Спершу вогонь почали гасити  учасники акції, а також місцеві працівники, а вже потім — пожежники. Зауважимо, що за тією ж адресою розташовано щонайменше 25 установ та організацій, зокрема й ті, на які мав (чи й має?) вплив Віктор Медведчук: Спілка адвокатів України, адвокатська контора «Бі Ай Ем» тощо, а також — Вища кваліфікаційна комісія адвокатури при Кабміні. Розташований там і офіс підприємства, яке спеціалізується на засобах гігієни (його приміщення частково постраждало).
 
По дорозі назад на Майдан радикали розбили вікна та вчинили погром у будівлі «Сбербанку» (колишній «Сбербанк Росії») на площі Льва Толстого. Правоохоронці відгородили протестувальників від входу в приміщення банку, й частина поліціянтів залишилася стерегти розбиті вікна від мародерів. Також кілька десятків нацгвардійців оточили будівлю Центральної синагоги для запобігання провокацій.
 
Помірковані активісти не задоволені діями радикалів. Запідозрюють, що безлад був спеціально влаштований для «картинки» для російського ТБ: Russia Today вів прямий стрім із центру Києва. У соціальних мережах називають суми, які нібито заплатили організатори учасникам провокативних дій, — 700 грн. кожному.
 
Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк заявив, що «у цьому контексті відкрито кримінальне провадження за статтями «хуліганство» та «навмисне пошкодження майна». В ефірі «Радіо «Свобода» він сказав: «Я вважаю погроми неприпустимими».