У прощальному турне Обама застеріг Трампа і попередив Путіна

22.11.2016
У прощальному турне Обама застеріг Трампа і попередив Путіна

Попереджаю тебе, Володю, востаннє...

Чинний президент США Барак Обама здійснив останнє закордонне турне перед передачею 20 січня наступного року влади Дональду Трампу. Впродовж шести днів він відвідав Грецію, Німеччину та Перу. Під час останньої зупинки він узяв участь у завершальному дні саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у столиці Перу Лімі.

В рамках саміту Барак Обама і президент Росії Володимир Путін коротко поспілкувалися про Україну. Зустріч тривала не більше однієї хвилини. Вони потиснули один одному руки й обмінялися кількома словами. Як заявили в Білому домі, президент США закликав російського колегу дотримуватися зобов’язань щодо України, а також постаратися скоротити масштаби насильства в Сирії. У Кремлі про зустріч повідомили так: «Президенти висловили жаль, що не вдалося досягнути прогресу по Україні». 
 
Після перемоги Трампа на президентських виборах у США чимало політиків у всьому світі занепокоєні, яким же буде новий курс Вашингтона. Барак Обама обіцяє не мовчати, якщо порушуватимуться засадничі права. Зокрема, він застеріг свого наступника Дональда Трампа від перегляду ролі США у світі. Теперішній ліберальний світовий порядок, що ґрунтується на провідній ролі Вашингтона, опиниться під загрозою, якщо США не стоятимуть на правильному боці, заявив Обама по завершенні саміту Азійсько-Тихоокеанського співробітництва. Він додав, що зберігає за собою право критикувати свого наступника на посаді глави Білого дому.
 
Чинний президент США заявив, що не стримуватиме критику, якщо базові цінності країни опиняться під загрозою внаслідок політики нової влади. Він також застеріг свого наступника від недооцінювання значення ролі США у світовій політиці. Країна має можливості для збереження і реалізації  «міжнародних норм і правил», наголосив глава Білого дому. «Якщо ж США не усвідомлюватимуть цієї ролі, то не буде нікого, хто може заповнити цю нішу», — заявив Обама
.
«Візьмемо, до прикладу, Європу до того, як почав діяти цей порядок», — запропонував зробити невеличкий екскурс в історію американський президент. «За тридцятирічний проміжок там було дві світові війни.

Під час другої було вбито 60 мільйонів людей», — нагадав він і додав, що, звісно, завданням американського президента і США не є дбати про кожну проблему у світі. «Але якщо американський президент і США не стоятимуть на боці справедливості, якщо ми не будемо нести за це відповідальність і не боротимемось, навіть якщо не всюди зможемо досягти стовідсоткового результату, тоді станеться колапс», — наголосив він.
Водночас Обама, котрий під час виборчих перегонів називав Трампа непридатним для президентської посади, знову закликав дати новообраному главі держави час сформулювати свої політичні цілі та сформувати свою урядову команду.