Проректор у Черкасах вимагає повернути провулок комуніста Тельмана

16.11.2016
Проректор у Черкасах вимагає повернути провулок комуніста Тельмана

Педагог вважає, що ось цьому провулку більше личить ім'я Тельмана, ніж Холодноярський (Фото з архіву.)

Скандал із декомунізацією розгорівся в Черкасах.

Проректор комунального навчального закладу  «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» Галина Назаренко подала адміністративний позов до Соснівського районного суду, бо незадоволена тим, що провулок революціонера Ернста Тельмана, де вона живе, у рамках декомунізації перейменували на імені Братів Чучупак, героїв Холодноярської республіки.
 
Тому пані Галина й оскаржує розпорядження черкаського міського голови від  лютого цього року «Про перейменування об’єктів топоніміки Черкас». Натомість вона  пропонує залишити стару назву на честь німецького комуніста — Ернста Тельмана.
 
Такі дії освітянки викликали шквал обурення містян у соціальних мережах. 
 
«У мене нестримне запитання до начальника обласного управління освіти і науки Валерія Данилевського, чи може Галина Назаренко бути проректором обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, якщо вона позивається до мера з вимогою відмінити перейменування вулиці Чучупак та називає жителів вулиці чупакабрами?» написала у «Фейсбуці» жителька Черкас Людмила Коваленко. 
 
Як ця людина буде вчити вчителів патріотизму, дивується пані Людмила, якщо вона не знає, хто такий отаман Холодного Яру, яку запеклу боротьбу вели холодноярці проти більшовицького режиму на Черкащині?
 
«Виходить так, що холодноярців боявся навіть Троцький, свого часу партизанських військ на Черкащині налічувалось близько 30 тисяч. Це наші предки, які полягли за Україну. Аби тоді їм вистачило сил зламати більшовицьку навалу, то Україна зараз була б не такою...» — веде далі Людмила Коваленко.

Вона обурюється, що після того, як холодноярців реабілітували, а наша держава проводить активну декомунізацію, проректор інституту післядипломної освіти вчителів таке витворяє, називаючи перейменування «якоюсь невимовною ганьбою».
 
Відреагувала на скандал  і депутат Черкаської обласної ради Оксана Ковбоша. Вона каже, що їй, як члену комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту, стало цікаво, чим займаються в комунальному навчальному закладі з такими антипатріотичними поглядами. Тому вона й спрямувала звернення до голови Черкаської обласної ради з вимогою провести перевірку діяльності пані проректора та ініціювати її звіт про роботу за поточний рік. 
 
«Також вимагаю внутрішнього розслідування щодо її професійної відповідності займаній посаді. Крім того, закликаю провести лекцію про історію повстань у Холодному Яру для працівників КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради», — підсумовує пані Оксана.