У Львові створили єдиний центр для учасників війни на Донбасі

16.11.2016
У Львові створили єдиний центр для учасників війни на Донбасі

У Львові зареєстровано більш як 4 тисячі учасників бойових дій. Щоб отримати соціальні послуги, передбачені законодавством, цим людям часто доводиться їздити по різних інстанціях.

Щоб хоч трохи спростити ситуацію, міська влада відкрила Центр надання послуг учасникам бойових дій. Хоча він формально працює майже півроку, проте тільки зараз організація отримала відповідне приміщення  з усіма умовами для повноцінної роботи.

Як повідомили в центрі, з травня 2016-го вони допомогли трьом тисячам учасників АТО та членам їхнiх родин. Спектр послуг різний: від соціально-медичних, соціально-економічних, інформаційних та юридичних питань до психологічної підтримки.
 
«На жаль, не всі хлопці, які пішли на війну добровольцями, перебувають на обліку — маємо дані лише про тих, хто сам до нас звернувся. Тому єдиний центр дозволить ширше бачити проблематику й адресніше підходити до надання допомоги.  Він покликаний об’єднати всі ресурси громади, міської влади, аби учасники АТО отримали якісні, швидкі та ефективні послуги», — зазначила Оксана Рубай, в.о. керівника організації.
 
Центр має на меті стати майданчиком для співпраці між учасниками бойових дій та їхнiми сім’ями, міською владою, організаціями та соціально-відповідальним бізнесом. У ньому можна отримати всі необхідні послуги: консультацію та сприяння в отриманні пільг, реабілітації та адаптації, а також працевлаштування та профпідготовки, а також із питань соцзахисту.
 
«Буває так у житті, що  для  наших воїнів навіть не так важливо, щоб ми їм щось дали, як те, щоб ми їх почули, вислухали, зрозуміли, дали їм час розповісти те, що вони переживають. І зокрема, важливо, щоб вони мали такий checkpoint, місце, куди можуть у Львові прийти і розповісти про свої проблеми», — наголосив Степан Сус, військовий капелан та настоятель храму апостолів Петра і Павла під час церемонії відкриття.
 
Цікаво, що всі працівники центру — ветерани АТО, члени їхнiх сімей та волонтери. Про це розповів міський голова Андрій Садовий.

«Вони розуміють iз півслова людей, які сюди заходять. Це дуже важливо — надавати в одному місці всю комплексну допомогу, інформацію, консультацію, щоб людина, яка брала участь у бойових діях, не бігала по різних кабінетах», — зазначив міський голова.
 
Загалом зараз у центрі працює 15 осіб. По допомогу учасники АТО та члени їхнiх сімей можуть звертатися за адресою: вул. Пекарська, 41.