Заручники стихії: як Україну накрив сніговий шторм

15.11.2016
Заручники стихії: як Україну накрив сніговий шторм

За вихідні Україну засипало подекуди майже півметровим сніговим шаром. (фото з сайту unian.net)

Мабуть, багато хто б бажав, аби моторошні прогнози синоптиків про сніговий шквал, як часто буває, не справдилися.
 
Однак «напророчене» сталося: за вихідні Україну засипало подекуди майже півметровим сніговим шаром.
 
«Унаслідок переміщення активного циклону з південного заходу та починаючи з територій Чернівецької, Івано-Франківської областей, випала значна кількість опадів у вигляді снігу, і це явище можна кваліфікувати як стихійне лихо, — прокоментував природне явище міністр інфраструктури України Володимир Омелян. — Товщина снігового покрову в окремих областях сягнула до 50 см, у горах до 60 см. З урахуванням сильного та поривчастого вітру місцями утворилися замети висотою до 100 см, унаслідок чого значно ускладнено проїзд, а місцями і заблоковано».
 
За даними ДСНС, найвищий рівень снігового покрову, до 50 см, зафіксовано у Рівненській, Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій та Житомирській областях. Трохи менше — 15-25 см — у Київській, Вінницькій та Черкаській областях.
 
Потужний снігопад залишив без світла майже тисячу населених пунктів, повідомила Держслужба з надзвичайних ситуацій.
 
«Унаслідок несприятливих погодних умов (сильні снігопади, хуртовини й ожеледиця, налипання мокрого снігу, сильні пориви вітру) через спрацювання систем захисту ліній електропередач відбулося знеструмлення 988 населених пунктів у 13 областях».
 
У ДСНС зазначили, що для відновлення електропостачання населених пунктів задіяно 336 аварійних бригад обленерго. 
 
Великогабаритному транспорту закрили в’їзд до Києва, а також до Львівської, Житомирської, Чернівецької (сім районів), Хмельницької, Тернопільської та частково до Вінницької областей.
 
На Тернопільщині та Хмельниччині скасували більшість міжміських та районних автобусних рейсів.
 
У Вінницькій області перевернулися чотири вантажнi автомобілі, а потяг «Інтерсіті» сполученням Львів—Київ зупинився на дві години в Рівненській області через неочищені шляхи, йдеться у повідомленні прес-служби Нац­поліції.
 
Також у ДСНС повідомили, що рятувальники півтисячі разів виїжджали в регіони країни, щоб допомогти вивільнити авто зі снігових заметів i розчистити дороги від повалених дерев.
 
У західних областях вирішили призупинити навчання у школах. Зокрема, малюків та учнів залишили вдома на два дні, закривши дитсадки, школи та ПТУ в Івано-Франківській області.
 
Подібні кроки планує вживати влада i в інших регіонах заходу України.
 
У Хмельницькому керівник управління освіти закликав учителів шкіл і вихователів дитсадків вийти на прибирання снігу. 
 
Загалом, за повідомленням ДСНС, до ліквідації наслідків негоди в Україні залучено 4 513 осіб та 1565 одиниць техніки.
 
Ситуація у столиці була також надзвичайно напруженою і до кінця залишалось незрозумілим, хто ж вийде переможцем у боротьбі: сніг чи комунальні служби. Боротьба була інтенсивною і виснажливою, адже, за інформацією управління з питань надзвичайних ситуацій Департаменту благоустрою та збереження природного середовища КМДА, за добу випало більше 20 см снігу.
 
Однак на ранок мер столиці Віталій Кличко сміливо заявив, що «основні магістралі і мости Києва очищені від снігу, комунальники продовжують роботу, місто повертається до нормального життя». «У Києві — 1667 км доріг, і нам потрібно було прибрати їх у дуже короткий термін.
 
«Київавтодор» працював усю ніч без перерви. І я хочу подякувати всім, хто цілу ніч не спав і робив усе, щоб наше місто повернулося до нормального життя», — додав Кличко.
 
Мер Києва відзначив, що найактивнiша фаза прибирання снігу почалася після 23:00. Близько 600 одиниць спецтехніки всю ніч очищали дороги міста від ожеледиці.
 
Зараз до прибирання снігу у столиці задіяли 386 одиниць тільки снігоприбиральної техніки, 173 одиниці техніки ЖЕО та 4,6 тис. двірників для прибирання дворів і маленьких вулиць. 
 
У «Київавтодорі» зазначили, що за добу використали майже 3 000 тонн солі та 2 000 тонн піщано-соляної суміші. Усього ж використано 31 тонну солі та 30 тонн піщано-соляної суміші, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелєєв.
 
До слова, за даними синоптиків,  14 листопада  циклон вийшов за межі України.