Ефект квот: музиканти запідозрили Нацраду з питань телебачення і радіомовлення у підігруванні радійникам

09.11.2016
Ефект квот: музиканти запідозрили Нацраду з питань телебачення і радіомовлення у підігруванні радійникам

Активісти будуть слідкувати за дотриманням закону.

З 8 листопада вступив у дію закон про квоти на україномовну музику в радіоефірі, за який протягом літа так боролись активісти, наштовхуючись на супротив медіа-груп.
 
Згідно із законом, підписаним Президентом 7 липня, протягом першого року з моменту набуття його частка пісень державною мовою в ефірі має становити не менш як 25 відсотків, із другого року — 30 відсотків, з третього року ця частка повинна зрости щонайменше до 35 відсотків.
 
Окрім того, закон вимагає від мовників забезпечувати ведення ефіру державною мовою не менше 60% добового обсягу передач, у тому числі аналітико-новинних блоків та розважальних передач.
 
На численні заяви радійників про відсутність часу для перелаштування і тому подібне відповів член Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя України при Міністерстві культури України Сергій Оснач: «Щоб підготуватися до виконання квот, радіостанції мали чотири місяці. Тож нині виявитися «неготовою» може лише та радіостанція, яка не готова визнати факт існування української музики та України як незалежної держави».
 
Утiм уже 8 листопада під будівлю Національної ради з питань телебачення та радіомовлення зійшлись українські співаки та громадські активісти — зокрема  соліст гурту «Мандри» Сергій Фоменко, Сергій Василюк із «Тіні Сонця», учасники  «ТаРути», «Гайдамак» та співачки Ейра.
 
Вони провели  акцію-попередження про необхідність дотримання норм закону про квоти й пообіцяли слідкувати за його виконанням радіостанціями.
 
Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення перед введенням закону в дію оприлюднила меморандум між представниками радіостанцій. На думку активістів, цей меморандум є зухвалою спробою обмежити дію закону і знівелювати квоти.
 
«На жаль, Нацрада, яка має контролювати виконання квот, активно виступала проти їх запровадження. На сайті Нацради з’явилося роз’яснення, як радіостанціям НЕ виконувати закон про квоти для української пісні, воно майже повністю збігається з меморандумом, раніше підписаним радійниками», — наголосив активіст Громадянського руху «Відсіч», експерт комісії з розповсюдження і демонстрування фільмів Сергій Оснач. 
 
На думку активіста, викладені у меморандумі тези суперечать статтям закону. Наприклад, «квота обраховується за кількістю пісень державною мовою від загальної кількості пісень».
 
Активіст переконаний, що це дозволить радіостанціям крутити коротші українські та довші російські пісні як рівноцінні.
 
Також зазначається, що тривалість пісні має становити не менш як 90 секунд — таке роз’яснення дозволить радіостанціям необмежено крутити пісні, коротші за півтори хвилини (наприклад частiвки), наголошує Оснач.