Прокуратура закінчила розслідування трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові

09.11.2016
Прокуратура закінчила розслідування трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові

(Фото з сайту vgolos.com.ua)

Згідно з повідомленням прес-служби прокуратури Львівської області, слідчі закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в травні 2016 року, за фактом обвалу схилу на міському полігоні твердих побутових відходів у частині законності експлуатації сміттєзвалища посадовими особами ЛКП «Збиранка».
 
Трьом посадовцям керівного складу ЛКП повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236, ч. 2 367 КК України, а саме — порушення правил екологічної безпеки під час експлуатації споруд, яке призвело до загибелі людей, та службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки.
 
У розслідуванні трагедії на Грибовицькому полігоні проводяться чотири експертизи, ще одна запланована на наступний рік. Про це повідомив прокурор Львівської області Юрій Квятківський.
 
«У нас чотири експертизи сьогодні перебувають на виконанні, висновків поки немає», — уточнив він.
 
Квятківський наголосив, що йдеться про будівельно-технічну, земельно-технічну та пожежно-технічну експертизи. Проводять також експертизу з метою дослідити причини і наслідки порушення вимог безпеки життєдіяльності та охорони праці.
 
Крім того, за словами прокурора Львівської області, в 2017 році буде проведено експертизу життєдіяльності, яка повинна досліджувати дії представників комунальних структур і ДСНС під час цієї надзвичайної ситуації. Він повідомив, що цю експертизу проводитимуть фахівці з відповідних установ Києва і Харкова.
 
«Ми призначили експертизи. Існують думки спеціалістів про те, що не можна було використовувати велику кількість води для гасіння вогню на Грибовицькому сміттєзвалищі під час пожежі 30 травня. На сьогодні вилучено документацію, яка дозволить нам дослідити роботу рятувальників під час пожежі на сміттєвому полігоні», — пояснив Квятківський.
 
За словами прокурора, одна експертиза вже завершена — судово-інженерно-еколого-геодезична, за її результатами висунуто підозру начальнику управління житлового господарства Львівської міськради.
 
Оголошено також підозри у вчиненні правопорушень, передбачених статтями 236 і 367 КК України, трьом посадовцям комунального підприємства «Збиранка» — директору, його заступнику та начальнику полігону.
 
Нагадаємо, 29 травня на території Грибовицького сміттєзвалища у районі Львова сталася пожежа.
 
Під час ліквідації трьох працівників Держслужби України з надзвичайних ситуацій, а також еколога привалило сміттям. Тіла трьох рятувальників знайшли 31 травня, а тіло комунальника не знайшли досі.