Найсильніша жіноча команда України вибула з волейбольної Ліги чемпіонів

09.11.2016
Найсильніша жіноча команда України вибула з волейбольної Ліги чемпіонів

Обидва кваліфікаційні матчі Ліги чемпіонів проти краснодарського «Динамо» южненський «Хімік» програв на «тай-брейках». (Фото з сайта vc.khimik.com.ua.)

Недовгим, проте вельми повчальним видалося знайомство южненського «Хіміка» з Лігою чемпіонів.
 
Отримавши в цьо­му сезоні право вперше зіграти в найсильнішому клубному турнірі Європи, український чемпіон обмежився одним раундом кваліфікації.
 
У принциповому протистоянні з представником Російської Федерації южненський клуб зазнав двох, практично ідентичних, поразок. І хоча просунутися турнірними сходами ЛЧ «Хімік» не зміг, розжився він неоціненним досвідом.
 
А головне — отримав хороший урок на тему, як потрібно грати поєдинки на найвищому рівні, адже матч із краснодарським «Динамо» для українського чемпіона перетворився на «епопею з низкою невикористаних можливостей».
 
Загалом із потужним суперником — переможцем двох останніх розіграшів Кубка ЄКВ, «Хімік» грав на рівних, а вирішальною в їхньому двобої щоразу ставала «волейбольна лотерея».
 
Хоча насправді «тай-брейк» не така вже й «рулетка».
 
По суті, як і у випадку з футбольною серією післяматчевих пенальті, тріумфувати у волейбольному «бліцкригу» за відсутності багаторічного досвіду та висококласної майстерності практично неможливо.
 
Слід визнати, що необхідних складових для подолання стартового бар’єра волейбольної ЛЧ в українського дебютанта не знайшлося.
 
Відзначимо, що, маючи певний запас міцності, росіяни хотіли скористатися напруженістю в українсько-російських стосунках і зіграти обидва матчі з «Хіміком» на нейтральній території, позбавивши таким чином новачка суперліги переваг гри на домашньому майданчику.
 
Водночас для «Хіміка» проведення одного з двох матчів другого раунду кваліфікації ЛЧ у рідних стінах було принциповим моментом, адже за таких умов шанси на позитивний результат (якщо не всього двобою, то принаймні однієї його частини) відчутно підвищувалися.
 
Утім і вдома — в Южному, і в гостях — у Краснодарі — здобути перемогу «Хімік» не зміг, програвши обидва матчі на «тай-брейку».
 
За великим рахунком, кожна серія цього протистояння проходили за схожим сценарієм.
 
В обох випадках шестиразовий чемпіон України захоплював лідерство, виграючи у домашньому поєдинку — 2:1, а гостьовому — 1:0, утім довести бодай одну справу до логічного — переможного — завершення підопічні Андрія Романовича не змогли.
 
Після поразки в Южному очільник «Хіміка» сказав, що причиною невдачі стала дуже велика кількість власних помилок.
 
У Краснодарі ж здобути таку бажану перемогу в «основний час» і перевести матч у площину «золотого» сету волейболісткам з Южного завадив, як відзначив їхній головний тренер, брак концентрації.
 
У Росії підопічні Романовича, котрий, нагадаємо, лише в літнє міжсезоння очолив «Хімік», були близькими до виграшу двох поспіль стартових сетів.
 
Проте, маючи в другій партії перевагу в три пункти (19:16), і, зрештою, два сетболи, не змогли їх реалізувати.
 
«Переломним став другий сет, у якому ми втратили велику перевагу», — констатував Андрій Романович. Тепер — після вильоту з Ліги чемпіонів — український чемпіон зануриться в добре знайомий йому Кубок ЄКВ. Свої виступи в другому за силою клубному турнірі Старого світу «хіміки» розпочнуть з 1/16 фіналу, де їхнім суперником у січні наступного року буде «Тирговіште» з Румунії. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Жінки. Другий кваліфікаційний етап. Матч-відповідь. «Динамо» (Краснодар, Росія) — «Хімік» (Україна) — 3:2 (12:25, 29:27, 25:14, 23:25, 15:5). Перша гра: «Хімік» — «Динамо» — 2:3 (17:25, 25:20, 25:23, 16:25, 5:15).