Підкріпитись на роботі: топ-6 офісних перекусів

02.11.2016
Підкріпитись на роботі: топ-6 офісних перекусів

Рулетики з лаваша можна начинити практично будь-чим.

Щоб, як кажуть, день протриматися і на вечерю не зірватися, хоч-не-хоч доведеться робити перекуси навіть найзатятішим роботоголікам. Перекуси в офісі дуже доречні ще й тому, що допомагають зберігати працездатність на висоті.

Кожен має свій «арсенал» таких страв, і це правильно, головне — щоб вони були корисними.

Жменя горіхів, фрукти і сухофрукти, сир iз фруктовими чи овочевими додатками чи цільнозернові хлібці з фруктовими чи овочевими намазками вгамують голод, якщо він підступно почав заявляти про себе в розпал робочого дня, і водночас наситять необхідними вітамінами і мікроелементами організм, що також не може не тішити.

А якщо ви на роботу готуєтесь серйозно і як на свято, подбайте заздалегідь і про корисні перекуси, приготувавши їх власними руками.

Рулетики з лаваша

Мінімум хліба і максимум начинки — така «формула» ідеального бутерброда для старанних офісних працівників.
 
Цю формулу в життя допоможе втілити тоненький лаваш, який вашими стараннями може перетворитися на пухку смачну діжечку. Начинка — на ваш смак.
 
Приміром, з помідором, моцарелою і базиліком або ж із м’яким сиром із зеленню.
 
Потерта на крупну тертку морква зі спеціями і кілька маленьких шматочків відварного нежирного м’яса — декому лаваш iз такою начинкою може послугувати і сніданком, якщо раптом сталося так, що повноцінно поснідати вдома ви не встигли.
 
Мої коліжанки навчили мене готувати лаваш із розтовченого банана, ягід (заморожені також ідуть на ура) і горішків.
 
Мені дуже подобається — смачно і не приїдається. Ще кращий варіант — терті яблука, розмішані з родзинками, притрушені корицею, загорнуті в лаваш і запечені.
 
Ми називаємо його яблучно-офісним штруделем і розмітаємо ще до того, як виникає бажання перекусити. Готується, як бачите, зовсім нескладно. 

Сендвічі

Приміром, сендвіч із цільнозернового хліба з дієтичним м’ясом індички, свіжими овочами та сиром моцарела — також той варіант, коли забудеш про голод надовго. 

Млинці

Для ласунок чи ласунів, які слідкують за своєю вагою, але все одно просто чаєм на роботі не обходяться, гарний варіант — млинці з вівсяного, цільнозернового або гречаного борошна.
 
Відкривати чогось нового в їх приготуванні не треба, як і довго з ними заморочуватися.
 
Просто не використовувати дріжджі при їх приготуванні взагалі, пшеничне борошно замінити на якесь із вищеперерахованих, а замість сметани, вершків або жирного молока додати знежирений кефір або навіть воду.
 
Замість яєць, до речі, можна додати розім’ятий банан, а цукор замінити медом.
 
Смажити млинці можна без олії на антипригарній сковороді.

Хлібці

Ці маленькі хрумкі шматочки хліба стають усе більш популярними у людей, які піклуються про своє здоров’я.
 
При їх випічці не використовують дріжджі, їх випікають iз борошна грубого помолу, необдирного, що збагачує наш організм вітамінами, мікроелементами і клітковиною.
 
Як приємний бонус для здоров’я — до хлібців додають висівки, а випікають їх без жиру, але з лляним або кунжутним насінням, з горіхами, медом, сушеними вишнями, сливами, родзинками чи морською капустою, пророслими зернами, зеленню, спеціями.
 
Для перекусу в офісі — прекрасний варіант: швидко готуються, займають мало місця, їх смаки — різноманітні, вони добре смакують і з чаєм,  кавою, молоком, какао, смузі, соком, йогуртом тощо.
 
Напечіть собі на весь робочий тиждень — і щодня матимете смачний перекус. 
 
Для традиційних зернових хлібців знадобиться по одній склянці житнього борошна і вівсяних пластівців, по 100 г насіння соняшнику і пшеничних висівок, 20 г лляного насіння (продається і в супермаркетах, і в аптеках), трохи солі й півлітра теплої води. 
 
Вівсяні пластівці й зернинки можна подрібнити в блендері, а можна залишити цілими, як вам більше подобається.
 
Отож з’єднайте всі інгредієнти в глибокій мисці й поступово підливайте воду, поки тісто не набуде однорідної щільної консистенції.
 
Розподіліть суміш на деку, застеленому пергаментом, підсушіть протягом 10 хвилин у розігрітій до 190°С духовці. А далі поріжте на ромбики чи квадратики і відправте в духовку ще приблизно на годину.
 
До цього рецепта низькокалорійних зернових хлібців можете преспокійно додавати ще й жменьку по­дрібнених горіхів. Хочете збагатити випічку пектинами, йодом і вітаміном С — візьміть жменю сухої журавлини.
 
З чаєм добре смакуватимуть і пухкі пікантні хлібці. На три частини вибраного вами борошна візьміть одну частину висівок, дрібку солі й соду — чайну ложку без верха на 700 г борошна з висівками.
 
Замісіть тісто на кефірі, кислому молоці чи сироватці.
 
Воно має бути таким, як на вареники, і відлипати від рук. Розкачайте тісто, посипте по­дрібненою зеленню, кунжутом чи часником.
 
Потримайте хвилин 10 у духовці, а потім поріжте на фігурки і випікайте при температурі 180 градусів до золотистого кольору (приблизно півгодини).
 
Такі хлібці довго зберігаються. Різні види борошна можна змішувати або додавати у тісто ще й терту моркву чи селеру. Словом, можна фантазувати.

Чіпси

На вибір — овочеві чи фруктові. Готуються в домашніх умовах за аналогією. Спробуйте з цукіні — не пошкодуєте! 
 
Наріжте цукіні тонкими кружальцями товщиною кілька міліметрів.
 
В окремій посудині змішайте панірувальні сухарі, перець і дрібно натертий сир. В іншу посудину налийте молока.
 
Спочатку вмочуйте цукіні в молоко, потiм — у панірувальну суміш, викладайте на вистелене папером для випічки деко і запікайте 30 хвилин. 
 
Щоб приготувати бананові чипси, потрібно всього лише порізати банан на кружальця по 3 мм, викласти на застелене папером для випічки деко і запікати до золотистого кольору (приблизно годину).
 
Можна трішки притрусити цукровою пудрою. З чаєм — чудовий десерт!

Цукерки із сухофруктів

Мій улюблений «пунктик». Вони надзвичайно смачні й вітамінні. Звісно, зловживати кількістю з’їденого не слід, але кілька таких цукерок — і ви точно не зірветеся на вечері, бо не відчуватимете голоду. 
 
З інгредієнтами можна імпровізувати. Приміром, фініки, чорнослив, курага, волоські горіхи, мигдаль (усе — по 70 г), 2 столові ложки меду, сік половини лимона і для обсипання кокосова стружка чи какао. 
 
Сухофрукти залити теплою водою і потримати до розм’якшення, залежно від сухості ягід, 30-60 хвилин. Обсушити, видалити кісточки, пропустити крізь м’ясорубку.
 
Додати в масу лимонний сік, мед і старанно перемішати. Сформувати цукерки з сухофруктів у вигляді кульок. Кожну кульку обкачати в кокосовій стружці чи какао.
 
Робочий день багато в чому залежить від вашого настрою і самопочуття. Створюйте собі «смачні приводи» для цього. Продуктивного робочого дня! 
 

ТРАДИЦІЇ

Фарширована карета
Якщо опівночі ваша карета перетворилася на гарбуз, не сумуйте! З нього можна приготувати фантастичну фаршировану карету і знову відчути себе на балу. 
 
Щоб приготувати фарширований гарбуз із курятиною, потрібно 2 гарбузи вагою близько кілограма кожен, 2 курячі грудки, сметана, мелений чорний перець, сіль, спеції за смаком.
 
Зрізати «маківки» — це будуть кришечки, якими ми накриємо фарширований гарбуз при запіканні. Вибрати насіння, вирізати з нижніх частин м’якоть, але так, щоб залишилися товсті стінки, потерти м’якоть на тертці.
 
Грудки курки дрібно порізати, з’єднати з тертою м’якоттю, поперчити і посолити, приправити спеціями за смаком, додати сметану, перемішати і викласти в гарбузові «чашечки».
 
Накрити гарбузовим кришечками, поставити гарбузи на деко, налити в них воду так, щоб її рівень був не менше 2 см, і запекти гарбузи в духовці близько години при температурі 180 градусів. 
 
Нафарширувати гарбуз можна й іншими видами м’яса, і м’ясом із грибами, і ще масою інших варіантів начинки. Приміром, гречки.
 
На півторакілограмовий (приблизно) гарбуз потрібно 250 г свинини, 500 г печериць, склянку гречки, по одній цибулині та морквині, 20 г свіжого імбиру (або сухого на кінчику ножа), спеції, 2 склянки бульйону (овочевого, м’ясного чи грибного).
 
І зовсім скоро ваші гості не нахвалять вас за оригінальну й смачнющу основну страву!
 
Отже, спочатку треба очистити і порізати гриби.
 
М’ясо нарізати невеличкими шматочками і підсмажити його на слабкому вогні, додати нарізані моркву та цибулю і потушкувати все 10 хвилин, додати гриби, посолити, поперчити і довести все до готовності.
 
Окремо зварити гречку, підсолити і додати чайну ложку тертого (або дрібку сухого) імбиру.
 
Гарбуз помити, зрізати верхівку (якщо є хвостик — добре запекти з ним, обгорнувши його в фольгу), вибрати з нього м’якоть і насіння.
 
Потім розмішати гречку з м’ясним фаршем, наповнити гарбуз цією начинкою, залити бульйоном і запікати до готовності гарбуза. Вийнявши з духовки, овоч треба змастити олією.
 
(До речі, змащувати олією (краще оливковою) бажано всі запечені овочі. Так вони довше зберігають у собі вологу, не обвітрюються і мають апетитний вигляд).
 
А якщо захочеться солоденького гарбуза — до самого гарбуза треба буде ще склянка рису, 70 г вершкового масла, 200 г почищених і порізаних яблук, половина чайної ложки кориці, 50 г горіхів (будь-яких), 200 г меду, півсклянки родзинок, 50 г кураги, ваніль.
 
Рис треба злегка відварити, додати до нього помиті родзинки, подрібнену курагу, порізані яблука, пересипані корицею, мед, горіхи, ваніль, усе добре перемішати і наповнити підготовлений гарбуз.
 
Закрити його верхівкою і запікати до готовності.
 
Подають цю «карету», поливши розтопленим вершковим маслом.
 
Смачного вам і вашим рідним та друзям! А також, звісно, вашим старостам! 
 

РЕГІОНАЛЬНА КУХНЯ

Карпатські навари 
Гарячі грибні зупи, густі м’ясні юшки, з пшоном, квасолею, вершками — карпатські страви є за що любити. Причому всі — я так і не змогла розставити їх для себе в пріоритетному порядку.
 
Скуштуйте, приміром, росівницю. Візьміть 400 г буженини, 500 г квашеної капусти, склянку кукурудзяної крупи, сіль, перець, зелень петрушки за смаком. 
 
Спочатку зваріть бульйон із буженини. Коли бульйон буде готовий, додайте в нього квашену капусту і варіть близько 10 хвилин.
 
Додайте в бульйон кукурудзяну крупу і варіть до готовності. 
 
А якщо маєте 100 г сушених білих грибів — не замислюючись готуйте карпатську грибну юшку, вона надзвичайно смачна.
 
Треба буде ще 5 картоплин, цибулина, морквина, корінь петрушки, олія, часник, перець, сіль — за смаком, кріп і петрушка. 
 
Гриби замочуємо в холодній воді на кілька годин або краще на ніч. Потім ставимо варити в трилітровому банячку на маленькому вогні на годину.
 
Додаємо почищену та порізану кубиками картоплю. Цибульку подрібнити.
 
Моркву почистити та потерти на терці або порізати і разом з цибулею обсмажити на олійці та додати в юшку. Посолити, поперчити, додати духмяний перець, лавровий лист.
 
Так іще хвилин 10 поварити і додати вичавлений через часникодавку та припущений на олійці часничок та подрібнену зелень і, давши аромату розійтись по всій хаті, виключити юшечку. Вона готова!
 
А маєте ще й бринзу та домашню курку — приготуйте суп гуцульський із бринзою.
 
Треба буде ще 5 картоплин, цибулина, морквина, 2 столові ложки вершкового масла, кмин, сіль, перець, зелень і житні сухарики. 
 
Зварити бульйон iз курки, посоливши і поперчивши його та додавши 3 лаврові листочки. М’ясо вийняти, цибулину видалити, а бульйон процідити. 
 
Бринзу порізати на невеликі кубики. Всипати в банячок iз процідженим бульйоном i поставити на вогонь.
 
Варити 20-30 хвилин, час від часу помішуючи. Потім всипати підготовлені овочі, картоплю та моркву, порізані кубиками.
 
Тим часом на вершковому маслі підсмажити подрібнену цибулину. Коли овочі стануть м’якими, всипати ложку товченого кмину, смажену цибулю, потім — дрібку гострого червоного перцю та посолити до смаку.
 
Дати покипіти декілька хвилин та зняти з вогню. Подавати з кропом і сухариками з житнього хліба. n