Київська влада запровадила прийом поліетиленових пакетів по 1,5 гривні за кіло

02.11.2016
Київська влада запровадила прийом поліетиленових пакетів по 1,5 гривні за кіло

Пакуємо пакети і дружно здаємо. (Фото з сайта kievpravda.com.)

Приємною новиною стала експериментальна ініціатива підприємства «Київміськвторресурси», яка може докорінно змінити на краще екосистему столиці й області.
 
Як повідомило керівництво підприємства, відучора в Києві понад 100 пунктів почали приймати поліетиленові пакети по 1,5 грн. за кілограм.
 
Пунктами прийому стали зелені фірмові кіоски «Київміськвторресурсів».
 
Приймають кольорові, білі та прозорі поліетиленові пакети, як iз ручками, так і без (мити їх не потрібно, проте основна вимога — аби там не було залишків їжі).
 
Нагадаємо, що виробництво пакетів iз поліетилену почалося лише в середині ХХ століття, відтоді «кульки» стали невід’ємним атрибутом, без якого зараз важко уявити наше життя.
 
«Поліетиленовий бум» призвів до того, що в усьому світі стали щорічно виробляти мільйони тонн цієї «тари».
 
Безумовно, зручна у побуті, вона, однак, встигла за півстоліття засмітити майже все довкілля. 
 
В Україні через відсутність екокультури на всіх рівнях поліетиленова катастрофа набула особливо загрозливих масштабів. За статистикою, на людину на добу припадає понад кілограм відходів.
 
Наразі в Україні накопичилося більше 36 мільярдів тонн сміття, й левова частка припадає саме на поліетилен.
 
Усе це «добро» складується на майже 40 тисячах полігонів та звалищ — це 2% від загальної площі нашої держави.
 
Три чверті полігонів — несанкціоновані, 25% iз них узагалі не відповідають санітарним нормам.
 
Кожного року у столиці продукується більше мільйона тонн сміття. На добу виходить близько 3 тисяч тонн, і все це «добро» не вмістити й у 15 тисяч сміттєвих баків.
 
Усі ці відходи необхідно утилізувати. І найрозповсюдженіший спосіб — через полігони (яких катастрофічно ще й не вистачає) — не є виходом, адже такий метод небезпечний (особливо це стосується накопичення пластику та поліетилену), не кажучи вже про те, що хімічні сполуки самі нікуди не зникнуть.
 
Тож найперспективнішим методом, який здатний значно покращити ситуацію, можуть стати сортувальні станції та заводи з переробки сміття.
 
Щоправда, їхнiх потужностей вистачає лише на утилізацію десятої частини всіх відходів, тож підприємства подібні до столичного «Київміськвторресурсу» треба створювати по всіх містах і містечках України й нарощувати їх потужності.
 
Адже, нагадаємо, зараз у нашій державі утилізують лише 5% побутових відходів, тодi як, скажімо, у Швеції ця цифра сягає 90%. 
 
Найпростіший спосiб позбутися поліетиленових відходів — їх спалення.
 
Однак при цьому в атмосферу виділяється багато різних токсичних речовин, що згубно позначається на довкіллі.
 
Тому сьогодні усе більшого поширення набувають інші методи утилізації, або, як зараз модно говорити, рециклінгу поліетилену, які й використовуватимуть на столичному підприємстві.
 
У результаті досить складної переробки поліетилену на виході отримують вторинну сировину, яка придатна для повторного використання.
 
Наприклад, iз неї можна виготовити поліетиленові труби, плівку та багато інших корисних речей.