Ліван після трьох років "анархії" нарешті обрав президента

02.11.2016
Ліван після трьох років "анархії" нарешті обрав президента

Мішель Аун: і у 81 рік можна стати президентом.

Після непростої епопеї, що тривала 29 місяців, ліванські законодавці нарешті досягли згоди щодо виходу з глухого кута і з 46-ї спроби зібрали необхідний кворум для голосування за нового главу держави, повідомляє «Євроньюз».
 
Ним став відомий уже не одне десятиліття ліванський політичний і військовий діяч 81-річний Мішель Аун.
 
Головним завданням нового президента буде консолідація всіх політичних партій країни та населення, яке поділене за релігійним принципом. 
 
Ліван залишився без глави держави у травні 2014 року, коли добігла кінця каденція його попередника Мішеля Сулеймана. Керманича країни тут обирає парламент.
 
Аун забезпечив собі просту більшість голосів після кількох раундів голосування. За нього проголосували 83 депутати з 127 присутніх на сесії.
 
Ліванський парламент нараховує загалом 128 депутатів.
 
Мішель Аун до обрання президентом був лідером «Вільного патріотичного руху», найбільшого християнського блоку парламенту Лівану.
 
За віросповіданням він є християнином-маронітом. Його підтримала впливова шиїтська ісламістська група «Хезболла», зазначає Бі-Бі-Сі.
 
Але вирішальне слово все ж залишалося за сунітським парламентським блоком «Рух майбутнього», який рішуче виступав проти кандидатури Ауна.
 
Суніти змінили думку і вирішили підтримати Ауна після того, як було досягнуто домовленості, що лідер сунітів Саад Харірі займе посаду прем’єр-міністра.
 
Ліван має складну, але багато в чому справедливу систему розподілу влади між представниками найбільших релігійних груп країни.
 
Президента завжди обирають iз числа християн-маронітів, прем’єр-міністра — від мусульман-сунітів, а спікера парламенту — від мусульман-шиїтів. 
 
Оглядачі розглядають обрання Ауна, вже не молодого відставного генерала, який iз 1988 по 1990 роки був прем’єром країни, перемогою проіранського стрижня на Близькому Сході, що посилює позиції в країні шиїтського руху «Хезболла» та його союзника — президента Сирії Башара Ассада.
 
У своїй першій промові вже як президент Аун присягнув захищати Ліван від «регіональних вогнищ», що є чітким натяком на конфлікт у Сирії.