На шляху до Віндзора: тільки одна українська пловчиня подолала усі випробування Кубком світу

02.11.2016
На шляху до Віндзора: тільки одна українська пловчиня подолала усі випробування Кубком світу

За підсумками Кубка світу-2016 Дарина Зевіна показала п’ятий очковий результат, вигравши при цьому 27 нагород. (Фото прес-служби НОК України.)

Кожен іменитий наставник має власний рецепт підготовки чемпіонів.
 
Але, яким би особливим не був тренувальний процес, досягти високих результатів без змагальної практики практично неможливо.
 
Наразі забезпечити достатній рівень подібної активності можуть далеко не всі вітчизняні спортсмени.
 
Буває, що за рік усе може обмежитися кількома виїздами на міжнародні старти. Проте вітчизнянi олімпійці з іменем мають бiльшу можливiсть відчути атмосферу справжнього протистояння.
 
«Зі світу по нитці — а нам дев’ять етапів Кубка світу», — сказав у коментарі «УМ» Юрій Зевін — батько та наставник провідної української плавчині Дарини Зевіної, котра єдиною з українських підкорювачів плавальних доріжок пройшла повний цикл Кубка світу-2016.
 
Під час підготовки до Ігор-2016 Даша, за словами її особистого тренера, набила чимало гуль.
 
Напевно, одним із найбільших промахів її команди була зміна персонального «коуча», який за рік до головних стартів чотириріччя пішов на радикальну зміну тренувального процесу.
 
Зрештою, Зевіна повернулася під патронат свого старого й добре відомого наставника, котрий готувати «сани» до літніх Ігор у Токіо розпочав, як і годиться, взимку.
 
У грудні 2016 року в канадському місті Віндзор відбудеться чемпіонат світу на короткій воді, результати якого, за словами Юрія Зевіна, дозволять оцінити пройдений за останні місяці шлях.
 
Залишившись без медалей на другій поспіль Олімпіаді, практично одразу після завершення бразильських Літніх ігор 22-річна киянка зі своїм тренером iз подвійними зусиллями взялися за працю.
 
Жоден з етапів КС, які традиційно проходять на короткій воді (25 м), не обійшовся без медального фінішу Зевіної.
 
Загалом, у Парижі, Берліні, Москві, Пекіні, Дубаї, Досі, Сінгапурі, Токіо та Гонконзі — дев’ятьох містах-аренах КС-2016 — Дарина здобула 27 медалей, сім із яких — золоті.
 
Найбільш продуктивним для киянки виявився європейський кубковий «кластер», де їй кілька разів удалося виграти дуель у триразової олімпійської чемпіонки Ріо-2016, угорки Катінки Хоссу.
 
«Коли ти постійно комусь програєш, з’являється своєрідний комплекс. Тож перемоги над незламною Хоссу повинні додати Дарині упевненості у власних силах», — наголосив Юрій Зевін.
 
До речі, Катінка Хоссу вп’яте поспіль виграла загальний залік Кубка світу. Набравши практично вдвічі більше очок (1197 проти 640), ніж переможець чоловічої «сітки» росіянин Володимир Морозов, угорська плавчиня знову підтвердила, що невипадково має титул «залізної леді».
 
Щодо здобутків Дарини Зевіної, то, поповнивши на остан­ньому етапі в Гонконзі свою скарбничку трьома «бронзами» (на 50, 100 та 200 м на спині), вона завершила змагальний цикл КС-2016 на високому п’ятому місці.
 
Відзначимо, що, окрім Зевіної, в цьогорічному Кубку світу змагалися ще двоє українських плавців. Вітчизняний спринтер Андрій Говоров свою активність на цих змаганнях більшою мірою проявив у Європі, загалом вигравши сім нагород різної проби.
 
Також стаєр Михайло Романчук «засвітився» на КС під час його заключної, азійської, фази, де виграв шість золотих медалей. На трьох поспіль етапах він щоразу тріумфував на дистанціях 400 та 1500 м.