Це лише бізнес? Брюссель дав добро на транзит газу з Росії в обхід України

01.11.2016
Це лише бізнес? Брюссель дав добро на транзит газу з Росії  в обхід України

Москва з будівництвом газопроводу «Північний потік» не прогадала.

Єврокомісія минулої п’ятниці зняла обмеження на 50-відсотковий доступ «Газпрому» до паливної магістралі Opal, яка з’єднує Європу з газопроводом «Північний потік», відтак російський концерн зможе використовувати до 80% потужностей цього газогону.
 
Таким чином, «блакитне паливо» йтиме до країн ЄС, оминаючи Україну, зазначає «Євроньюз». Opal є сухопутним відтинком суперечливого газопроводу «Північний потік».
 
Таке рішення має розлютити деякі країни Євросоюзу, які говорять про необхідність суворіших санкцій проти Росії.
 
Старший експерт Центру досліджень європейської політики Крістіан Егенхофер зауважує: «Деякі держави-члени, особливо на сході, але не всі з них, воліли б використовувати енергетику як інструмент, щоб стримувати Росію, щоб покарати Росію.
 
Тоді як інші, наприклад Німеччина, мають давні відносини в галузі енергетики і хотіли б бачити енергетику як один з інструментів поновлення відносин iз Росією».
 
Єврокомісія хоче отримати від «Газпрому» гарантії, що він залишить транзит газу через Україну після 2019 року. Також Брюссель виступає за тристоронні переговори за участю Києва та Москви про транзит узимку.
 
Водночас Єврокомісія хоче дозволити «Газпрому», який уже наполовину використовує Opal, брати участь в аукціонах на використання ще 30-40% цього газопроводу.
 
«Це не так уже й погано, якщо український транзит матиме трохи більше конкуренції. Це, безумовно, підвищить ефективність і, що дуже важливо, прозорість газової системи України», — вважає згаданий Крістіан Егенхофер. 
 
«Нафтогаз України» заявив, що через збільшення обсягів транзиту російського газу через магістраль Opal, він  може втратити від 290 до 425 млн. доларів щороку. Росія віддавна веде переговори про можливість використання потенціалу газопроводу Opal на всі 100 відсотків.
 
І якщо досі Єврокомісія блокувала таку можливість, то тепер пішла на поступки. Прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що оскаржить це рішення, можливо, навіть у судовому порядку.
 
Очікують, що Єврокомісія піде на ще одну поступку «Газпрому»: відмовиться карати російський концерн за застосування ним заборонених практик на ринку Центрально-Східної Європи.
 
Як наголошують польські дипломати, цими двома рішеннями офіційний Брюссель остаточно позбавить себе козирних карт у боротьбі з запланованим будівництвом газопроводу «Північний потік-2». 
 
І за цим проектом також стирчать вуха Німеччини. П’ятого жовтня німецькі ЗМІ повідомили, що колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер зайняв чергову високу посаду в фірмі, що належить російському «Ґазпрому» — з липня очолює раду директорів фірми «Північний потік-2», що має збудувати на дні Балтійського моря чергову лінію «Північного потоку».
 
Новий відрізок має збільшити обсяг поставок російського газу до Німеччини. Шредер надалі зберігає зв’язки у вищих ешелонах німецької влади і через них лобіює інтереси Росії. Попри гостру критику прокладання газопроводу з боку Польщі, німецький уряд підтримує цей проект і переконує, що це — лише бізнес.