На Полтавщині просто неба виявили звалище люмінесцентних ламп

28.10.2016
У Диканському районі ліквідували несанкціоноване звалище люмінесцентних ламп.
 
Про це повідомила керівник прес-служби ГУ ДСНС України в Полтавській області Світлана Рибалко.
 
Згадане звалище було виявлено наприкінці вересня між селами Попівка та Ландарі поблизу напівзруйнованих складів хімічних засобів для рослин. 
 
— До Диканського районного сектору ДСНС надійшло повідомлення про це від чергового місцевого підрозділу Національної поліції, — розповіла Світлана Рибалко. — Наша оперативна група одразу ж виїхала на місце небезпечної знахідки. Було ініційовано скликання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
 
Відповідно до чинного законодавства, здійснення таких операцій, як збирання, перевезення, утилізація небезпечних відходів, потребує спеціального дозволу Мінприроди України. Тому й було прийнято рішення про залучення фірми, яка має відповідну ліцензію. Нею стало ТОВ «Сігмас Еколоджи» з Києва.
 
Спеціалісти цієї фірми вивезли люмінесцентні лампи для подальшої утилізації (до робіт було залучено й наших працівників). За словами представників згаданої фірми, всього звалище містило трохи більше 36 тисяч ламп. На щастя, вони були не розбиті, навіть в упаковках.
 
У районі майданчика, де зловмисники скинули лампи, було проведено дослідження щодо вмісту шкідливих речовин в атмосфері, яке показало, що він не перевищує нормативних показників.
 
На утилізацію люмінесцентних ламп виділено 150 тисяч гривень із районного бюджету.
 
Відомості щодо небезпечного для природи й людей звалища внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань — дії власників ламп підпадають під статтю 239 Кримінального кодексу України «Забруднення та псування земель».