Новий формат: у кубкових чвертьфіналах зіграють чотири команди з першої та елітної ліг

28.10.2016
Новий формат: у кубкових чвертьфіналах зіграють чотири команди з першої та елітної ліг

У складних погодних умовах динамівцям удалося дотиснути непоступливу «Зорю». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Зміна формату проведення національного Кубка, коли шість найсильніших за рейтингом команд країни долучилися до розіграшу лише на стадії 1/8 фіналу, зробила можливим вихід до чвертьфіналу КУ чотирьох представників першої ліги.
 
Водночас жеребкування чвертьфінального раунду, котре відбулося вчора у президентській ложі НСК «Олімпійський», засвідчило, що принаймні один клуб із другого за силою дивізіону країни буде учасником півфіналу Кубку країни-2016/2017. 
 
З легкої руки молодих функціонерів прем’єр-ліги жереб відправив з’ясовувати стосунки в очному двобої першу та 14-ту команду першої ліги — «Іллічівець» та «Миколаїв».
 
І як би не хотілося «корабелам» вдруге провернути «трюк» iз післяматчевою серією пенальті, завдяки якій вони в 1/8 фіналу здолали столичну «Оболонь-Бровар», шансів на сприятливий підсумок протистояння з колективом Олександра Севидова у них — обмаль.
 
Вельми прогнозованими є  підсумки ще двох чвертьфіналів, у яких флагмани українського футболу — «Шахтар» та «Динамо» — суперничатимуть iз «середняками» тієї ж таки першої ліги — «Полтавою» та «Нафтовиком» відповідно.
 
В обох випадках фаворити турніру гратимуть свої чвертьфінальні поєдинки в гостях, утім цей факт не повинен їм створити аж занадто серйозних перешкод.
 
Особливо це стосується «гірників», які в шести попередніх розіграшах КУ неодмінно грали в фіналі змагань.
 
Водночас варто нагадати, що «Динамо» свій попередній кубковий похід завершило саме на чвертьфінальній стадії, несподівано поступившись «Олександрії».
 
Щоправда, в нинішньому розіграші колектив Володимира Шарана вже зійшов iз дистанції, очікувано спіткнувшись об «Шахтар».
 
Слід визнати, що нинішня ігрова форма чинних чемпіонів країни — динамівців — далека від ідеальної, проте, навіть перебуваючи в «розібраному» стані, в матчі 1/8 фіналу проти «Зорі» підопічні Сергія Реброва продемонстрували по-справжньому чемпіонських характер.
 
Кілька тижнів тому, в чемпіонаті країни, луганський колектив завдав «Динамо» болісної поразки на НСК «Олімпійський». І нині випереджає «біло-синіх» у табелі про ранги ЧУ.
 
Кубковий поєдинок сусідів по турнірній таблиці вийшов таким, як і мав бути — бойовим і безкомпромісним.
 
Узяти реванш за минулу невдачу в чемпіонаті столичні футболісти могли ще в основний час кубкового протистояння.
 
Але, пропустивши м’яч від «Зорі» на 89-й хвилині поєдинку, динамівці, як зазначив їхній наставник, «зробили собі додаткові 30 хвилин гри».
 
На мокрому, важкому від снігу полі підопічні Юрія Вернидуба в «екстра-таймі» виглядали неймовірно виснаженими, через що й пропустили від господарів аж три голи.
 
«Хлопці віддали всі сили. Сьогодні на полі справді була команда, попри те що ми в такому складі ніколи раніше не грали», — відзначив Ребров, який у кубковому матчі дав зіграти за динамівську «основу» одразу трьом молодим «резервістам» — Зурабу Очігаві, Олександру Тимчику та Павлу Оріховському.
 
Останні невдачі «біло-синіх» у чемпіонаті країни та Лізі чемпіонів усе більше наштовхували футбольну спільноту на думки про кризу в динамівському таборі.
 
Проте генеральний директор клубу Рехо Чохонелідзе заявив, а кубковий матч проти «Зорі» підтвердив, що в «Динамо» не криза, а перебудова.
 
Індикатором клубних справ став і кубковий матч «Карпат» проти «Полтави».
 
Нещодавно елітний колектив зі Львова очолив новий наставник, але, як показав двобій із нижчоліговим опонентом, швидко оживити гру «біло-зелених» білорусу Олегу Дулубу не вдалося.
 
Із перемінним успіхом працює з омолодженою «Волинню» й Віталій Кварцяний. Після домашнього розгрому в чемпіонаті «Дніпра» лучани не знайшли аргументів у матчі з п’ятою командою «Д1» — охтирським «Нафтовиком».
 
А от «дніпряни» після того, як осоромилися в Луцьку, потішили себе «валідольною» перемогою над «Десною», оформивши перепустку до чвертьфіналу лише в серії післяматчевих 11-метрових ударів.
 
До речі, цей поєдинок, у якому чернігівський колектив виступав господарем, відбувся на столичній «Оболонь-Арені», оскільки клубний стадіон «Десни» перебуває на реконструкції. 
 

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу.
 
«Полтава» — «Карпати» — 2:1
Голи: Ковтун, 4; Трояновський, 43 — Габріель, 54
Полтава, стадіон «Локомотив», 1500 глядачів
 
«Верес» — «Ворскла» — 0:1
Голи: Коломоєць, 34
Рівне, стадіон «Авангард», 5430 глядачів
 
«Десна» — «Дніпро» — 0:0 (по пен. — 6:7)
Київ, «Оболонь-Арена», 2070 глядачів
 
«Іллічівець» — «Сталь» — 1:1 (по пен. — 4:2)
Голи: Кожанов, 51 — Дансо, 7
Маріуполь, стадіон «Іллічівець», 900 глядачів
 
«Нафтовик» — «Волинь» — 2:1
Голи: Пасич, 17, 67 — Мемешев, 86 (пен.)
Охтирка, стадіон «Нафтовик», 3150 глядачів
 
«Миколаїв» — «Оболонь-Бровар» — 0:0 (по пен. — 5:4)
Миколаїв, Центральний міський стадіон, 730 глядачів
 
«Динамо» — «Зоря» — 5:2 (у дод. час)
Голи: Гонсалес, 14, 97; Циганков, 65; Мораес, 100 (пен.), 119 — Рафаель, 22 (пен.); Сіваков, 89
Київ, НСК «Олімпійський», 5340 глядачів
 
«Шахтар» — «Олександрія» — 2:1
Гол: Степаненко, 13; Марлос, 90+2 — Яремчук, 90+4
Львів, «Арена Львів», 1210 глядачів
 
* * *
 
У 1/4 фіналу зіграють: «Полтава» — «Шахтар», «Нафтовик» — «Динамо», «Дніпро» — «Ворскла», «Миколаїв» — «Іллічівець».
 
* * *
 
Кубок Німеччини. 1/16 фіналу. Нюрнберг — Шальке — 2:3 (Баба, 59 (у свої ворота), Кемпе, 68 — Коноплянка, 20, 45; Хунтелар, 31).