Жінки за вживанням алкоголю вже догнали чоловіків - австралійські вчені

26.10.2016
Жінки за вживанням алкоголю вже догнали чоловіків - австралійські вчені

Змінюються соціальні ролі чоловіків і жінок у суспільстві — змінюються і звички.

Жіноча емансипація да­ється взнаки на всіх фронтах, навіть там, де прекрасна стать традиційно пасла задніх, — приміром, у кількості взятого «на груди».
 
Австралійські вчені констатують невтішну тенденцію: жінки майже наздогнали чоловіків у споживанні спиртних напоїв.
 
Як повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на результати відповідного дослідження, аналіз даних чоти­рьох мільйонів людей, які народилися в період з 1891 по 2001 рік, свідчить, що раніше чоловіки були більш схильні до звички вживати алкогольні напої і мали пов’язані з цим проблеми зі здоров’ям.
 
Але нинішнє покоління жінок практично нівелювало відставання, йдеться у публікації медичного журналу BMJ Open.
 
Згідно з дослідженням, на початку XX століття чоловіки в два рази (а точніше, в 2,2 раза) частіше нiж жінки торкалися до алкоголю, в три рази частіше за жінок ставали алкоголіками і, відповідно, в 3,6 раза частіше мали серйозні захворювання, пов’язані з алкоголем, наприклад цироз печінки.
 
Але в наступні десятиліття цей розрив поступово скорочувався, і вже на початок XXI століття чоловіки лише зовсім трішки більше за жінок п’ють спиртне (в 1,1 раза), тільки в 1,2 раза частіше за жінок доводять себе до алкоголізму і в 1,3 раза частіше відчувають викликані алкоголем проблеми зі здоров’ям.
 
Група вчених університету Нового Південного Уельсу в Австралії проаналізувала алкогольні звички людей у всьому світі, хоча найбільше респондентів виявилося все ж у Північній Америці та Європі.
 
«Споживання алкоголю і пов’язані з цим захворювання історично вважалися чоловічим феноменом», — визнають учені. «Але наше дослідження ставить цю традицію під сумнів. Більше того, воно безпосередньо вказує на те, що жінок, а особливо дівчат, потрібно захищати від шкоди алкоголю і пов’язаних iз ним проблем», — йдеться в дослідженні.
 
На думку професора Марка Петтікрю з Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, причина таких змін полягає не лише в тому, що соціальні ролі чоловіків і жінок змінюються. «Все більша доступність алкоголю також грає важливу роль, не кажучи вже про те, що реклама спиртних напоїв часто буває спрямована спеціально на споживчий сегмент жінок, особливо юного віку», — вважає Марк Петтікрю. «Професійні медики повинні допомогти суспільству — і чоловікам, і жінкам — усвідомити, які ризики несе споживання алкоголю і як ці ризики знизити», — підсумовує професор.