На Першій всеукраїнській виставці голубів представили справжнє пернате диво

25.10.2016
На Першій всеукраїнській виставці голубів представили справжнє пернате диво

Як на картині Пікассо.

Понад сто різних порід голубів, а також співочих та декоративних птахів виставили на огляд людей птахівники, що з’їхалися на Миколаївщину, в Первомайськ, з усіх куточків України.
 
Ярмарок об’єднав як поодиноких власників декоративних птахів та кроликів, так і представників великих клубів голубівників.
 
Ціни на екзотичних птахів виявилися цілком демократичні: від 50 гривень і вище.
 
Крім голубів, домашнє господарство на святі було представлено новими породами курей, нутрій, шиншил та собак.
 
— Цього разу ми з дружиною вирішили купити для дитини кролика-шиншилу, а про покупку голубів домовилися на наступний раз, — розповідає один із відвідувачів виставки-ярмарку Андрій. — Мій дід усе своє життя займався голубами, але таких красивих птахів, як тут, у нього не було. 
 
Перша всеукраїнська вис­тавка голубів та домашніх тварин вразила своїм різноманіттям. Тут красувалися горді золоті фазани, рідкісні рисові амадини, а також екзотичні птахи з назвою «мандарин» та «каролина».
 
Але, з урахуванням приходу холодів, найбільшу цікавість у людей викликали китайські пухові кури. Виявляється, порода цих птахів, чиє пір’я більше схоже на шовк, не була створена штучно, а існувала ще з давніх часів.
 
А до Китаю цю пташку завезли з Сибіру майже тисячу років тому. Перші записи про незвичайну курочку з вовняним оперенням зробив ще сам Аристотель. Він охарактеризував їх як «курок із котячою шерсткою».
 
Дійсно, кожна така курочка виглядає, як величезний моток ніжної шерсті. Оперення цих птахів зістригають так само, як вовну овець!
 
За дві стрижки з однієї курки отримують 120-150 грамiв чистого пуху. Який потім використовують для пошиття одягу та постільних речей. Після стрижки пір’я відростає за 30-40 днів.
 
— Зовні китайська курка може мати оперення всіх кольорів веселки, а от шкіра у неї — завжди темна, — розповідає господар екзотичних курочок Борис, який приїхав на ярмарок iз міста Балта (Одеська область). — Цього птаха вирощують винятково заради цінного пуху, і живе вiн досить довго, тому що його м’ясо вживають рідко, адже воно має чорний колір та ще й кістки — фіолетові!
 
Дійсно, з’їсти таку красу було б неприпустимою помилкою, адже китайські шовкові кури — справжня окраса будь-якого свята.
 
Люди проходять повз вольєри з розкішними курочками, не приховуючи свого захоплення. Навіть непрофесійні фотографії добре передають їх нереальну схожість із маленькими різнобарвними пуделями, але при цьому з крилами та дзьобом.
 
Високий рівень організації всеукраїнського ярмарку голубів та домашніх птахів у Первомайську відзначив і птахівник зі стажем Олександр Гетьманцев.
 
На його думку, організаторам удалося створити просто розкішне свято для дітей та дорослих. А в подальшому планується розширення географії проведення подібних свят на півдні України.