Замість депутатам зарплати треба підвищувати держслужбовцям - політолог

25.10.2016
Замість депутатам зарплати треба підвищувати держслужбовцям - політолог

(Фото з сайта 112.ua)

Як грім серед ясного неба прозвучало повідомлення про те, що Верховна Рада України вирішила майже вдвічі збільшити посадові оклади народних депутатів. Відповідна норма міститься в прийнятому Радою проекті постанови № 5000-П «Про висновки й пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік».
 
Згідно з документом, посадовий оклад Голови Верховної Ради Андрія Парубія повинен збільшитися до 30 мінімальних заробітних плат (нагадаємо, що мінімальна зарплата в Україні становить 1450 грн.) — до 43,5 тисячі гривень, заступників Голови Верховної Ради Ірини Геращенко та Оксани Сироїд — до 28 мінімальних зарплат (40,6 тисячі гривень).
 
Ну а зарплату «рядовим» «слугам народу» пропонується встановити на рівні 25 мінімальних зарплат («якихось» там «лише» — 36,25 тисячі гривень). 
 
Щоправда, реакція Прем’єра не забарилася й була доволі жорсткою: «Ми не підтримаємо ініціативу депутатів підвищити самим собі зарплату практично вдвічі. Вважаю, що це питання не на часі.
 
Зараз усім нам треба перш за все думати над тим, як підняти доходи звичайним людям», — написав пан Гройсман у Facebook. Він додав, що урядовці заклали в проект бюджету підвищення зарплат учителів та лікарів і в цілому підвищення соціальних стандартів. «До другого читання уряд має намір ці позиції тільки посилити», — резюмував він.
 
Уже традиційно для УМ своїми роздумами поділився політолог Володимир Фесенко: «В даному випадку йдеться про ініціативу не з боку уряду, а з боку самих депутатів. Наскільки знаю, це пропозиція Івана Крулька з «Батьківщини» та Олексія Мушака з БПП. Моє ставлення до цього неоднозначне. На мій погляд, треба підвищувати зарплату держслужбовцям, особливо у місцевих адміністраціях, адже в них вона вкрай низька. Навіть рівень зарплати відповідальних чиновників у міністерствах і відомствах України теж не дуже то й високий. І це не приваблює йти на держслужбу молодих і компетентних фахівців. А саме вони й потрібні для оновлення державної служби! А якщо стимулів немає, то як це зробити?» 
 
«Тож, відповідно, будуть підвищуватися зарплати й депутатів, тому що ж є відповідні коефіцієнти, пов’язані з рангами держслужбовців. Інша справа, що, з точки зору справедливості, не можна підвищувати платню депутатам більше, ніж вона підвищується для лікарів та вчителів. У бюджет, наскільки я пам’ятаю, закладається підвищення вчителям на 30 %, і десь на 20 % — лікарям. 
 
Думаю, що позиція Гройсмана як Прем’єр-міністра дуже правильна: він критично поставився до цієї ініціативи депутатів, виступивши проти. Мабуть, враховуючи й суспільну критику, навряд чи це відбудеться. І якщо й підвищувати, то не більше ніж на 20 % — це ще можна було б зрозуміти, але ж не вдвічі, як було закладено в депутатській ініціативі!» — зазначив політолог.