На сьомому етапі Кубка світу українські плавці вибороли п’ять нагород

25.10.2016
Одним із небагатьох юних талантів, хто за часів роботи Андрія Сердінова на чолі національної збірної України з плавання успішно зійшов на орбіту вітчизняного дорослого плавання, став Михайло Романчук.
 
Свого часу стрімкий перехід з юніорів до професіоналів здійснили переможці дебютних юнацьких літніх Ігор-2010 — Дарина Зевіна та Андрій Говоров.
 
Нині ж за схожим сценарієм кар’єрними сходами піднімається Романчук, який «золото» юнацької Олімпіади виграв у 2014 році.
 
Перший серйозний крок на дорослій арені плавець з Рівного зробив на чемпіонаті Європи, коли за кілька місяців до старту Ігор у Ріо-2016 здобув «бронзу» на 1500 м.
 
Щоправда, в Бразилії 20-річному майстру вільного стилю не вдалося навіть кваліфікуватися до фіналу.
 
Проте довго в розпачі команда Романчука не перебувала. Перехопивши подих, талановитий рівненчанин і собі взявся відточувати майстерність на етапах Кубка світу.
 
Перші раунди цих змагань відбулися одразу після Олімпіади й тоді на весь голос про себе заявила Дарина Зевіна.
 
Загалом, найсильніша вітчизняна плавчиха на Кубку світу-2016 уже виграла 21 нагороду, три з яких отримала на сьомому етапі змагань у Сінгапурі.
 
Водночас для Романчука цей етап КС приніс перші в сезоні нагороди. Фінал запливу на 400 м учень Петра Нагорного виграв iз новим рекордом України, попереднім власником якого більше десяти років був Сергій Фесенко.
 
Друге ж «золото» Романчук узяв на своїй «коронці», де оновив не тільки національне досягнення, а й «освіжив» рекорд Кубка світу, котрий до цього належав неперевершеному італійцеві, чемпіону Олімпійських ігор-2016 Грегоріо Пальтріньєрі.
 
Примітно, що одразу після бразильських Ігор рекорд КС переписала й Дарина Зевіна — на 200 м на спині.
 
Проте в Сінгапурі вихованка свого тата — Юрія Зевіна — була менш переконливою.
 
На відміну від попередніх баталій у КС-2016, де вона не одного разу святкувала перемогу, нашій «золотій рибці» жодного разу не вдалося піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу.
 
Напевно, зайве говорити, що виграти «золото» нашій співвітчизниці не дозволила триразова олімпійська чемпіонка, угорка Катінка Хоссу.
 
Вочевидь після Олімпіади «залізна леді» дозволила собі трохи перепочити, проте ближче до завершення Кубка світу, коли потрібні залікові очки, вона знову демонструє свій непереможний характер.
 
Дистанція 200 м на спині — одна з небагатьох, де Хоссу дозволяла суперниці з України перемагати.
 
Однак у Сінгапурі наша прима обмежилася в цій дисципліні «сріблом». На інших двох дистанціях — 50 та 100 м на спині — Зевіна показала третій час.