«Гітлер капут». Що побудують на місці будинку фюрера в Австрії

19.10.2016
«Гітлер капут». Що побудують на місці будинку фюрера в Австрії

У цих стінах з’явився на світ майбутній диктатор.

Будинок, в якому народився Адольф Гітлер, у Браунау-на-Інні в Австрії буде знесено. На його місці з’явиться інша споруда. Про це заявив міністр внутрішніх справ Вольфґанґ Соботка виданню «Ді Прессе».
 
«Фундамент може залишитися, але буде споруджено нову будівлю», — сказав Соботка.
 
Нову будівлю використовуватимуть чиновники або соціальні служби.
 
Батьки Гітлера прожили в цьому будинку три тижні, а потім переїхали. Невдовзі після так званого аншлюсу Австрії фашистською Німеччиною нацисти 1938 року проголосили цей будинок історичною пам’яткою.
 
Але тепер на споруді немає згадок про те, що 20 квітня 1889 року в ньому з’явився майбутній фюрер. Біля входу в будівлю є лише меморіальна дошка: «За мир, свободу і демократію. Ні фашизму. Мільйони полеглих нагадують нам про це».
 
Але будинок постійно приваблював велику кількість неонацистів, які робили на цьому місці фотознімки. Австрія довгий час намагалася припинити це поклоніння, та марно. 
 
Після війни в рамках реституції (повернення майна старим власникам) будинок повернувся у власність родини Поммерів. Теперішня власниця будинку — приватна особа Герлінда Поммер — з 1972 року здавала його в оренду державній службі, яка займається справами людей з обмеженими можливостями.
 
В останні роки вартість оренди становила 4,8 тис. євро на місяць, при цьому будинок уже не відповідав вимогам сучасності. Але власниця відмовлялася як зробити необхідну перебудову, так і продати його владі, через це дім з 2011 року стояв порожній.
 
Зрештою депутати парламенту вирішили ухвалити закон, який дозволить їм примусово вилучити будівлю і виплатити власниці компенсацію. В австрійському уряді вважають, що знищення споруди покладе край паломництву сюди прихильників неонацистів. Та чи дійсно це допоможе? І чи не притягуватиме послідовників фюрера сюди вже саме місце, пов’язане з відомим фашистом?