Єгипет перепродасть французькі "Містралі" Росії за один доллар - ЗМІ

19.10.2016
Єгипет перепродасть французькі "Містралі" Росії за один доллар - ЗМІ

Кремль iз «Містралями» обвів усіх довкола пальця.

У всіх ще на пам’яті історія, коли через санкції за анексію Криму і конфлікт у Східній Україні Франція відмовилася передати РФ два вертольотоносці.
 
Французькі десантні кораблі «Містраль» були призначені для Росії, проте внаслідок ембарго проти Кремля за анексію Криму та участь у конфлікті в Східній Україні Париж розірвав контракт і мусив шукати нового покупця. У вересні минулого року кораблі купив Єгипет.
 
Проте, виявляється, два «Містралі» таки потраплять до Росії. Каїр вирішив перепродати їх Москві за символічну суму в... один американський долар. Отже, збудовані у Франції «Владивосток» та «Севастополь» у кінцевому підсумку отримає перший замовник — про цю справу повідомляє декілька російських порталів, посилаючись на єгипетське телебачення SIS TV, яке подало цю сенсаційну новину 9 жовтня.
 
Цей провідний єгипетський телеканал також повідомив, що питання передачі двох кораблів Росії вже узго­джене з президентом Єгипту Абдул-Фаттахом Халілом Ас-Сісі.
 
Єгипетський мільярдер Нассеф Онсі Савіріс, який виділив гроші на купівлю французьких «Містралів» і, фактично, є їх власником, вирішив передати їх Росії за символічну ціну — один долар США.
 
Кораблі типу «Містраль» можуть транспортувати, зокрема, 450 солдатів, до 70 бойових машин, вертольоти та амфібійні катери. Україна, США та країни Європейського Союзу багато разів зверталися до Франції з проханням відмовитися від контракту з Росією. Париж продемон­стрував дворушництво. Ніби дослухався до прохань союзників, але при цьому пішов на змову з Росією.
 
Тепер цілком зрозуміло, що згаданий мільярдер Нассеф Онсі Савіріс був лише підставною особою Москви. Одночасно, з оборудкою навколо «Містралів» спливла ще одна оборонна афера, пов’язана з продажем французьких озброєнь.
 
У Польщі тепер темою №1 є рішення уряду розірвати угоду з Францією про придбання в неї гелікоптерів «Каракал». Угоду уклав уряд від попередньої правлячої партії «Громадянська платформа», а розірвав уряд теперішньої правлячої партії «Право і справедливість». 
 
Слово у цій гарячій дискусії взяв колишній президент Польщі Александер Кваснєвський, який розкрив сенсаційну інформацію, що плани купівлі вертольотів були елементом ширшої домовленості: Польща мала купити «Каракали», щоб Франція не продала кораблів «Містраль» Путіну.
 
Париж мав «убити двох зайців»: таки якось через посередника передати кораблі Росії, а собі ще й мати додаткову вигоду, «втюхавши» полякам застарілі гелікоптери. Тепер Польща почувається ображеною, що Париж потрактував її як недорозвинену країну «третього світу», а Франція, не менш ображена, звинувачує Варшаву у безвідповідальності та недотриманні слова. 
 
Але екс-президент Александер Кваснєвський в інтерв’ю для Radio Zet усе ж критично оцінив рішення Польщі розірвати угоду з Францією про купівлю багатоцільових гелікоптерів «Каракал».
 
«Прошу пам’ятати, що з вагомою участю Польщі ми примусили французів відмовитися від одного з їхніх найвигідніших контрактів, а саме від продажу кораблів «Містраль» Росії у зв’язку з її агресією в Україні», — заявив Александер Кваснєвський.
 
На запитання, чи купівля Польщею гелікоптерів «Каракал» мала бути для французів компенсацією цієї нібито втрати, «подарунком, щоб утерти їхні сльози», екс-президент Польщі підтвердив таке припущення.
 
За словами Кваснєвського, в Європейському Союзі і НАТО це було своєрідною джентльменською угодою, щоб у випадку майбутніх контрактів на військову техніку з більшою прихильністю розглядати французькі пропозиції — очевидно, щоб сплатити ці непродані «Містралі».
 
Александер Кваснєвський також упевнений, що розірвання угоди з французами матиме вплив на Польщу: «Польща відмовилася від цієї джентльменської угоди, і, на мою думку, це запам’ятають... 
Ще прошу пам’ятати, що все це відбулося за тиждень до запланованих багато-багато місяців наперед міжурядових консультацій».
 
Польська влада повідомила про припинення перемовин з компанією Airbus Helicopters на тему контракту про постачання бойових вертольотів Caracal четвертого жовтня.