В Україні зростає рівень безробіття

19.10.2016
В Україні зростає рівень безробіття

Українцям наразі доводиться жити у важкі часи, як політичні, так і економічні. Про черговий «сюрприз» розповіли у Державній службі зайнятості: найвірогідніше, багатьом співвітчизникам у найближчій перспективі доведеться залишитися «за бортом» стабільної зайнятості, особливо тим, хто має високооплачувану роботу.
 
Згідно з останнім звітом ДСЗ, чисельність зайнятого населення в Україні становила 16,1 млн. осіб, що на 200 тисяч менше, ніж за аналогічний період минулого сезону. І оскільки рівень зайнятості впав, відповідно з 56% до 55,6%, то безробіття зросло з торішніх 9,6% до цьогорічних 9,9%.
 
Та ні для кого не секрет, що реально «невлаштованих» працівників в Україні набагато більше. Навіть за офіційними даними ДСЗ, майже 122 тисячі українців перебувають у неоплачуваних відпустках, а 430,6 тисячі переведені на неповний робочий день із відповідним скороченням зар­­п­лат.
 
У промислових регіонах України найвищий відсоток працюючих, але йдеться про неймовірно низькі заробітки людей. Зокрема, в  такому режимі в Запорізькій області та українській частині Донбасу працює від 11,2% до 14,3% усіх штатних працівників, тоді як у середньому по країні — лише 5,5%.
 
У ДСЗ інформують, що 223 тисячі українців уже попередили про звільнення (це на 8,2% більше, ніж у минулому році). Найбільше сумних попереджень отримали від роботодавців у Києві (40,8 тисячі людей), Харківській (17,7 тисячі), Дніпропетровській (16,1 тисячі) та Житомирській  (14,8 тисячі) областях.
 
«Кількість штатних вакансій на середніх і великих підприємствах продовжує скорочуватися. Якщо в 2012 році вакансій було 10,1 мільйона, в 2013 — 9,7 мільйона, то вже в 2015 році цей показник  впав до 8 мільйонів, а за перше півріччя 2016-го — до 7,5 мільйона», — повідомив керівник департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовий. 
 
Найбільше шансів втратити роботу мають фахівці, що працюють у державному секторі: лікарі, вчителі, чиновники, працівники держпідприємств — їх частка від загальної кількості «щасливчиків» складає 60%. Та не варто «розслаблятися» й іншим спеціалістам, адже, на жаль, позбутися  зайвих «ротів» мають бажання ледь не всі роботодавці. 
 
«Робочих місць в Україні більше не стає. Припускаю, що частина українців погоджується на «сірі» вакансії, тобто працюють без оформлення — орієнтовно це близько двох мільйонів осіб, — пояснює Юрій Кузовий. — Підприємствам усе важче «тягнути» податки та тримати працівників «по-білому» навіть на зар­п­латах «у конвертах». Але системно вакансії лише скорочуються».
 
На жаль, держава чомусь не стимулює створення нових робочих місць — відбувається лише перерозподіл вакансій, що залишилися між пільговиками: ветеранами АТО, переселенцями та ін. І найприк­ріше, що це показово видається як «соціальний захист». Більше того, можновладці продовжують приймати закони, які «стимулюють» лише знищення тих небагатьох підприємств, що ще залишилися.