У Львові закрили пологове відділення через смерть немовляти

19.10.2016
У Львові закрили пологове відділення через смерть немовляти

Львів’яни протестували проти високої смертності серед новонароджених.

Минулого тижня Львів сколихнула жахлива трагедія. У пологовому відділенні 3-ї комунальної міської лікарні місцева мешканка Тетяна Свінціцька народила мертву дитину. За її словами, вагітність протікала нормально, а вага немовляти становила 3 кг 800 гр. Жінка готова була наро­джувати. Вона стверджує: лікарка чомусь відтермінувала пологи.
 
Причини смерті дитини досі невідомі. Як пояснили у лікарні, зараз проводиться службове розслідування та очікують висновків судово-медичної експертизи. За словами головного лікаря Вадима Олійника, створено комісію, яка аналізує всю медичну документацію: як надавалася допомога, чому у плода в утробі матері зупинилося серце. 
 
«Я дві ночі боявся закрити очі, щоб не чути цей зойк моєї дитини, коли вона кричала: тату, приїдь до мене, вони вбили мою дитину», — каже батько породіллі Ігор Майко.
Свою вину акушер-гінеколог не визнає. «Винуватість мою чи невинуватість має довести суд. Щиро від душі я співчуваю і не вважаю, що якісь мої дії могли призвести до того, що трапилось», — бідкається акушер-гінеколог 3-ї клінічної лікарні Оксана Колодій.
 
Про смерть немовляти одразу повідомила подруга породіллі Олена Стельмах у спільноті «Варта-1»: «Вагітність у Тані протікала добре, без ускладнень, і вела її та сама лікар Колодій. Зранку 3 жовтня Таня відчула болі внизу живота, і у неї почало кровити. Вона подзвонила лікарці, щоб повідомити про свій стан. Колодій їй відповіла, що вона в родзалі й зараз зайнята. Чому досвідчена лікар не передала вагітну іншому фахівцю, незрозуміло.
 
Але Таня не стала чекати і сама пішла на КТГ (перевірити серцебиття плоду), де їй повідомили, що в дитини немає серцебиття. Що було з нею і її сім’єю, я не буду описувати, ви і так усе розумієте. Але і на цьому це страхіття не закінчилось, бо діставати дитинку лікарі вирішили через два дні. Тобто Тані треба було ще дві доби носити мертву дитину. І тільки коли рідні підключили впливових знайомих, дитинку дістали шляхом стимуляції вже 4 жовтня зранку. Це дівчинка вагою 3,8 кг, на зріст 56 см, у якої просто забрали життя».
 
Як стало відомо «УМ», зараз лікар Оксана Колодій не приймає пологи, і най­ближчим часом буде переведена на роботу в жіночу консультацію.
Днями сам пологовий несподівано закрили на… профілактику аж до восьмого листопада. «Зараз триває розслідування факту загибелі плоду в утробі матері. Наразі рано робити висновки щодо дій лікаря.
 
Також на рівні адміністрації лікарні та управління охорони здоров’я проведено службові розслідування. Комісії з фахівців у галузі акушерства і гінекології за участі працівників кафедри акушерства та гінекології ЛНМУ ім. Д. Галицького дійшли думки, що без висновків судово-медичної експертизи пояснити причину антенатальної загибелі плода неможливо», — повідомили в управлінні охорони здоров’я Львівської міськ­ради. 
 
Очільник Львівської області Олег Синютка повідомив, що розслідування трагедії триватиме близько двох місяців: «Слідство має завершитися. І тоді ми всі з вами зберемося, щоб потім ніхто не міг сказати, що ми щось замовчуємо або приховуємо. Наразі я закликаю усіх потерпілих офіційно написати заяви начальнику ГУ Нацполіції у Львівській області Дмитру Загарії. Також я звернуся в обласну прокуратуру щодо інших подібних справ».
 
Схоже, приказка «раз на рік і палиця стріляє» точно описує цей випадок. Адже більшість матусь наголошують на дбайливому ставленні та професіоналізмі лікарки. Журналістці «УМ» вдалося відшукати жінку, яка кілька років тому народжувала в Оксани Колодій. «Вона не відходила від мене ні на хвилину — ні під час переймів, ні під час пологів. Чого не можу сказати про інших лікарів. Хоча народжувала я досить складно, Оксана діяла професійно і швидко», — каже колишня пацієнтка Ірина Бабій. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

У Львівській області запрацювала цілодобова телефонна «пологова лінія», куди батьки можуть подзвонити і повідомити про роботу медперсоналу в пологових відділеннях. Зі скаргами можна звертатися за телефоном: 276-45-92.
«Учора під час зустрічі з громадськими активістами під обласною адміністрацією Олег Синютка доручив відкрити цілодобову «пологову лінію», бо телефонна лінія 112, яка працює в області і куди можна звертатися з різними проб­лемами, не влаштовувала громадськість», — прокоментувала Ірина Микичак, заступниця керівника департаменту охорони здоров’я.