Українські художники презентують серію картин із гільз та уламків снарядів з фронту на Донбасі

19.10.2016
Українські художники презентують серію картин із гільз та уламків снарядів з фронту на Донбасі

Дар’я Марченко на тлi роботи «Честь». (Фото з сайта unian.net.)

Відомі у світі українські художники Дар’я Марченко і Даніель Грін завершили серію картин «П’ять першоелементів війни, або Еволюція диктату». Першим елементом було «Обличчя війни» — портрет Путіна з 5000 гільз.
 
Цю картину виставляли у Конгресі США. За «Обличчям війни» митці зобразили її серце, мозок, плоть. Ще створили «П’ятий елемент, або Людино-гільзо-гроші». А також полотна «Алхімія» і «Честь». Ці твори мистецтва зроблені зі сторінок, де надруковано текст Будапештського меморандуму, уламків бомб, ракет і військових погонів. Художники працюють у стилі  історичного символізму.
 
Коли розглядаєш «Серце війни», згадуються слова Наполеона: «Гроші — це кров війни, яка необхідна її серцю» ... Для нинішніх часів кров війни це — енергетичні ресурси, які течуть у венах безликого Диктату.
 
Диктатор часто втрачає голову, засліплений владою, захоплюючи нові території і сфери впливу. Виснажуючи природні і людські ресурси планети, він не помічає, як сам поступово перетворюється у потвору, руки якої вже перетворилися в нафтові вежі; її серце качає нафту замість крові і вже нічого не відчуває у відношенні до оточуючих себе живих людей.
 
Дар’я Марченко каже: «Всі ми знаємо, як Володимир Володимирович любить ресурси своєї країни». «Мозок війни» є уособленням інструментів пропаганди інформаційної війни, яку веде РФ. Така собі граната, з вбудованими в неї фотооб’єктивами. 
 
А картина «Честь» — про порушення норм міжнародного права на прикладі нехтування угод Будапештського меморандуму. Один iз найбільших ядерних потенціалів у світі Україна віддала в обмін на гарантії безпеки з боку США, Британії, Російської Федерації ... Але це не врятувало Україну від анексії Криму і вже тисяч смертей на сході.
 
Даніель Грін розповідає: «На картині зображено око як символ того, що весь світ спостерігає за тим, що відбувається з Україною; і як договір було порушено на очах у всього світу. У зіницю ока інтегровані військові погони країн, які підписали Будапештський меморандум і тим самим висловили свою підтримку щодо даної угоди.
 
Також у роботі використані гільзи, уламки градів, бомб і ракет iз фронту на Донбасі, якими обстрілює в даний момент наші території Росія. Погони тут символізують честь і гідність армій, які обіцяли підтримувати Україну тим або іншим чином». 
 
Серія буде виставлена в Україні по завершенні туру у США та Європі, в який картини помандрують найближчим часом. До речі, роботи важать близько тонни. Турне стало можливим завдяки участі американського фінансиста та інвестора у Східній Європі Реймонда Стейплса.