«Буковина» як прообраз. В Україні утворять Фонд підтримки малого і середнього бізнесу

19.10.2016
Наша держава не може забезпечити швидкого економічного зростання, опираючись тільки на великий бізнес. Для рівномірного розвитку необхідно надати підтримку не лише великим експортерам, а й дрібним підприємцям.
 
Свого часу цим шляхом пішла сусідня Польща — і цей вектор дозволив їй легше почувати себе під час і після економічної кризи 2008 року. 
 
Ресурс держави для допомоги малому і середньому бізнесу обмежений. Утiм цю нішу готові зайняти представники великого бізнесу.
 
Зокрема, про плани щодо створення спеціального Фонду сприяння малому і середньому бізнесу розповів підприємець, екс-керівник Федерації працедавців України Дмитро Фірташ в інтерв’ю «РБК-Україна». 
 
«Зараз я займаюся створенням свого фонду, оскільки розумію: настав час реалізовувати конкретні проекти», — сказав він.
 
За словами Фірташа, прообразом його проекту став фонд «Буковина», запущений свого часу у Чернівецькій області. «Це був місцевий пілотний проект із розвитку підприємництва в Чернівецькій області. Ми вклали у нього 3 мільйони гривень, і Фонд працює вже п’ять років, показує результат», — додав Фірташ. 
 
За словами бізнесмена, завдяки цій інвестиції в області було створено 500 робочих місць. «Ми підтримали низку компаній, які помирали. Їм не вистачало буквально кілька копійок для того, щоб розкрутитися. Вони розкрутилися, гроші повернули і почали розширюватися. І ми побачили конкретний результат», — сказав він. 
 
Як повідомив Дмитро Фірташ, у фонді «Буковина» є три напрями: діючий бізнес, стартапи і бізнес-майданчик. «Ми запрошували викладачів, щоби навчити людей не боятися брати на себе відповідальність і створювати робочі місця. А зараз ми робимо такий венчурний фонд. На цілу країну», — пояснив бізнесмен.
 
Бюджет фонду, за його словами, буде достатньо великим, а запустити проект Фірташ сподівається вже до кінця нинішнього року