Дрібниці, що все псують. Чому не перемагає найсильніший чоловічий гандбольний клуб країни

19.10.2016
Дрібниці, що все псують. Чому не перемагає найсильніший чоловічий гандбольний клуб країни

У Туреччині «Мотор» зазнав мінімальної поразки від «Бешикташа». (Фото з сайта ГК «Мотор».)

Коли починаєш вперше знайомитися з турнірною таблицею поточного розіграшу чоловічої суперліги, на певний час, щоправда, нетривалий, опиняєшся в збентеженому стані. Перебираючи очима спочатку лідерів чемпіонату країни, а потім і «середняків», у цьому переліку ніяк не вдається відшукати чинного чемпіона країни —  запорізький «Мотор».
 
Після чотирьох турів нагорі протоколу перебуває інший титулований клуб із Запоріжжя —  «ЗТР», натомість «обриси» «мотористів» удається побачити лише на дні табеля про ранги. Маючи в своєму активі лише два пункти, «Мотор» посідає в ЧУ передостаннє місце.
 
За кількістю набраних очок чинний чемпіон наразі переважає лише абсолютного аутсайдера першості —  львівський «Політехнік», юні гандболісти котрого за шість стартових матчів не набрали в ЧУ ще жодного очка.
 
Утім, на відміну від львівських майстрів гри в ручний м’яч, які навряд чи зможуть у майбутньому піднятися турнірними сходами, «Мотору» виправити ситуацію буде значно легше.
 
Володіючи статусом найсильнішого колективу країни останніх сезонів і будучи єдиним представником українського гандболу в найсильнішому клубному турнірі Старого світу, «Мотор» отримав від ФГУ режим повного сприяння в національній першості.
 
Від часу старту суперліги-2016/2017 підопічні Миколи Степанця провели на внутрішній арені лише один поєдинок. У стартовому матчі сезону «мотористи» впевнено здолали земляків із ЗНТУ-ЗАБ, які на даний час посідають другу позицію в першості. Чинні ж чемпіони країни нині зосереджені на іграх групового раунду Ліги чемпіонів, де, щоправда, справи у них не зовсім клеяться. 
 
У попередньому розіграші ЛЧ аналогічну стадію турніру команда Степанця завершила на першій сходинці своєї «пульки», діставшись, у підсумку, найвищої для себе позначки — 1/8 фіналу змагань.
 
Натомість у цьогорічній «Лізі» «Мотор» поки що демонструє діаметрально протилежний результат. Запорізькій команді ніяк не вдається намацати свою гру —  у чотирьох поєдинках вона здобула лише одну перемогу.
 
Усі без винятку зіграні «мотористами» в новому розіграші ЛЧ поєдинки свідчать, що їхні суперники — не такі вже й непереможні. Проте в практично кожному матчі вихованцям Миколи Степанця чогось та й не вистачає. Приміром, після останньої невдачі, котрої «Мотор» зазнав у гостьовій грі проти турецького «Бешикташу», наставник української команди поскаржився на «найгірше за чотири роки виступів запорізького клубу в ЛЧ суддівство».
 
На перший погляд, слова Степанця виглядають «елементарним пошуком винних у його тренерських невдачах». Утім для «Мотора», котрий іще жодного матчу Ліги чемпіонів не зіграв у рідному Запоріжжі, дрібниць, які можна не помічати, бути просто не може.
 
Також головний тренер «мотористів» змушений нарікати й на кадрові проблеми, котрі виникли в його команді через травми ключових гравців.
 
Хай там як, а у поточній ЛЧ-2016/2017 для «Мотора» ще далеко нічого не втрачено, хоча, якщо аналізувати виступ запоріжців у попередньо­му розіграші, ліміт власних невдач вони вже вичерпали.
 
Щодо національної першості, то в минулому чемпіонаті «Мотор» показав 100-відсотковий результат. Здається, що і в нинішньому розіграші проблем iз захистом чемпіонського титулу в команди Степанця бути не повинно. Але в будь-якому разі національне «золото» розігруватиметься у великому запорізькому «дербі» —  між «ЗТР» та «Мотором». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. 5-й тур. ЗНТУ-ЗАБ (Запоріжжя) —  «ЗТР-Буревісник» (Запоріжжя) —  32:19, «Політехнік» (Львів) —  «Енергетик» (Нетішин) —  27:34, ЦСКА (Київ) —  «ЗТР» —  20:38.
 
Турнірне становище: «ЗТР» —  8 (4 матчі), ЗНТУ-ЗАБ —  6 (5), ЦСКА —  6 (4), «ЗТР-Буревісник» —  6 (6), «Шахтар-Академія» (Маріуполь), «Енергетик» —  4 (5), «Мотор» —  2 (1), «Політехнік» —  0 (6).
 
* * *
 
Ліга чемпіонів. Чоловіки. Група D. 4-й тур. «Бешикташ» (Туреччина) —  «Мотор» (Україна) —  23:22 (Шельменко (6)), «Холстебро» —  «Нант» —  25:35, АВС —  «Динамо» (Румунія) —  34:32.
Турнірне становище: «Нант» —  7, «Бешикташ» —  5, АВС, «Динамо» —  4, «Мотор» —  3, «Холстебро» —  1.