«Екстрим-тест» для чемпіонів. В Катарі відбувся шалено спекотний чемпіонат світу з шосейних велоперегонів

19.10.2016
«Екстрим-тест» для чемпіонів. В Катарі відбувся шалено спекотний чемпіонат світу з шосейних велоперегонів

На ЧС-2016 у Катарі «пустельні» перегони — групову гонку довжиною 257 км — змогли завершити лише 53 гонщики. (Фото з сайта www.dohacycling2016.com.)

Витримати екстремальні навантаження можуть далеко не всі. Під тиском непомірних випробувань переможені сходять iз дистанції. Натомість переможцям — аби в надзвичайних умовах піднятися на олімп — слід демонструвати надзусилля, відшукуючи в собі додаткові резерви.
 
Як свідчить статистика, цьогорічний чемпіонат світу з шосейних велоперегонів, проведення якого довірили Катару, був найбільш спекотним турніром за всю історію проведення подібних змагань. Під час більшості гонок, які проходили в столиці цієї пустельної країни — Досі,  температура в затінку не опускалася нижче 35 градусів за Цельсієм, що, звісно ж, не могло не вплинути на перебіг самих перегонів. 
 
Так, приміром, в одному випадку, як-то під час чоловічої групової гонки, стався масовий схід, в іншому — в жіночій «розділці» — на перший план вийшла людина-сенсація. Власне переможницю цієї дисципліни — 41-річну американку Амбер Небен — інакше й не назвеш. Українські ж велогонщиці на катарському «мундіалі» дива людської натури не демонстрували.
 
У гонці з роздільним стартом представниці України — Ольга Шекель та Валерія Кононенко — фінішували на 24-й та 26-й позиціях, відповідно. У групових перегонах дівчата також не здивували: Шекель дістался фінішу 77-ю, Кононенко ж узагалі не змогла завершити гонку.
 
Певні сподівання в таборі української жіночої збірної були пов’язані зі срібною медалісткою ЧС-2014 у роздільній гонці — Анною Соловей. У Досі її команда вирішила зробити ставку на групову гонку, заради чого 24-річна миколаївка пропустила «розділку». Утім, навіть маючи «повні акумулятори», повторити медальний успіх дворічної давнини Соловей не змогла, завершивши 134-кілометрові перегони на 43-й сходинці з 12-секундним відставанням від 20-річної переможниці з Данії Амалі Дідеріксен.
 
Змагання аналогічного формату у чоловіків перетворилися на шестигодинний виснажливий марафон (257,3 км), дістатися фінішу якого змогли лише 53 спортсмени.
 
Серед щасливчиків, які змогли перетнути фінішну лінію, не було жодного нашого співвітчизника, хоча на старт вийшло одразу шестеро українців: Сергій Лагкуті, Андрій Василюк, Андрій Кулик, Віталій Буц, Андрій Братущак та Михайло Кононенко.
 
Перемогу ж у груповій гонці, другий рік поспіль, відсвяткував словак Петер Саган. Водночас кращим результатом, який удалося в спекотному Катарі показати представникам українського велоспорту, стало 19-те місце Андрія Гривка в «розділці».
 
Попри екстремальні умови, досвідченому велопрофі під час цієї нетривалої гонки вдалося підтримувати середню швидкість на рівні 50 км/год. Тривалий час наш співвітчизник навіть утримувався в «топ-10» фінішерів, утім, у підсумку, більш майстровиті опоненти відтіснили його в кінець другої десятки. А найшвидше 40-кілометрову дистанцію «пролетів» титулований німець Тоні Мартін, який учетверте в кар’єрі виграв «розділку» на чемпіонаті світу.
 
«Останні три роки мені не вдавалося показати свій звичний рівень у гонках з роздільним стартом. Перегони в Досі були, так би мовити, моментом істини, коли мені довелося себе запитати: чи я насправді хороший «роздільник», чи моя кар’єра пішла донизу. Я не очікував на перемогу, проте у мене був чіткий план на гонку, який я, зрештою,  успішно виконав», — відзначив після тріумфу 31-річний Мартін.