Китай запустив на орбіту пілотований космічний корабель

18.10.2016
Китай запустив на орбіту пілотований космічний корабель

Китайські космонавти перебуватимуть поза Землею більше місяця.

Китай учора запустив космічний корабель «Шеньчжоу-11» («Чарівний човен») iз двома космонавтами на борту, які повинні провести в орбітальній лабораторії більше місяця, що має стати найдовшим в історії цієї країни перебуванням космонавтів на орбіті.
 
Запуск стався у пустелі Гобі, приблизно за 1600 кілометрів на північний захід від Пекіна, о 7:30 за місцевим часом (2:30 за Києвом).
 
Його транслювало китайське телебачення. «Хотів би від щирого серця привітати всіх учасників цієї місії і космонавтів з успішною роботою», — заявив лідер КНР Сі Цзіньпін у телеграмі, яку зачитали в китайському Центрі управління по­льотами.
 
Центр управління польотами назвав запуск успішним. Упродовж двох днів «Шеньчжоу-11» має зістикуватися з космічною лабораторією «Тяньгун-2».
 
Лабораторію, назва якої перекладається як «Небесний палац», запустили 15 вересня.
 
49-річний Цзин Хайпен та 37-річний Чен Дон мають провести на борту космічної лабораторії 33 дні. У планах — проводити медичні, наукові та інші експерименти.
 
Завершивши місію, екіпаж відстикується від лабораторії на «Шеньчжоу-11» і впродовж доби повернеться на Землю.
 
Це — частина програми, яка розрахована на те, аби Китай мав постійну космічну станцію з космонавтами не пізніше 2022 року.
 
У планах КНР — висадка людей на Місяць і запуск безпілотного корабля на Марс, який має висадити на поверхню Червоної планети зонд для забору проб ґрунту і атмосфери. Згідно з китайською програмою з будівництва орбітальної станції, її наступний модуль — «Тяньгун-3» — виведуть на орбіту до 2022 року.