Україна цього року перейде на "зимовий" час востаннє

18.10.2016
30 жовтня Україна перейде на «зимовий» час — востаннє переведе стрілки годинника на годину вперед, відмовившись тим самим від подальшого повернення до «літнього» часу переведенням стрілки на годину назад.
 
Про це заявив заступник міністра економіки Максим Нефьодов: «Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України», на території України 30 жовтня 2016 року о 4-й (четвертій) годині за київським часом скасовується літній час із переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину назад».
 
З 1917 року Україна у складі СРСР регулярно користувалась «літнім» часом, однак у 2011 році уряд уперше спробував скасувати переведення годинників: Верховна Рада спочатку прийняла постанову, за якою Україна мала залишитися на «літньому» часі, однак таке рішення викликало хвилю обурення у громадськості й постанову скасували.
 
До речі, ініціатором ідеї переходити на сезонний час став американський політичний діяч, дипломат, журналіст Бенджамін Франклін. У 1784 році, перебуваючи з дипломатичною місією у Франції, він запропонував паризькому уряду використовувати ранкове сонячне світло, щоб парижани економили на свічках.
 
Франклін підрахував, що 183 ночі між 20 березня і 20 вересня — це той період, в який можна взагалі не використовувати свічки, як вдень,так і ввечері, якщо починати і закінчувати свій день раніше, що в результаті заощадить половину свічок на рік, і зберегти тим самим 96 мільйонів ліврів у розрахунку на 100 тисяч сімей.
 
Однак підтримали цю ідею для економії і раціональнішого розподілу електроенергії впродовж доби лише в 1908 році англійці, вперше запровадивши «літній» і «зимовий» час. А з 1918 року переводять стрілки годинників і в США, окрім штатів Гаваї та Аризона.
 
Нинi на «літній» і «зимовий» час переходять у більш ніж 110 країнах світу. З усіх європейських країн лише Ісландія не користується перевагами «літнього» часу, перебуваючи в одному часі з Гринвічем.
 
У таких країнах як Алжир, Ангола, Афганістан, В’єтнам, Гвінея, Індія, Кенія, Китай, Малайзія, Об’єднані Арабські Емірати, Пакистан, Перу, Туніс, Філіппіни, Північна та Південна Кореї, Японія, Гватемала, Нікарагуа, Панама, Венесуела, Колумбія та іншi стрілки годинників не переводять. 
 
Утiм є країни, котрі відмовляються від сезонного часу. Наприклад, Грузія ще у 2005 році скасувала перехід на «зимовий» час, пояснивши це тим, що в умовах літнього часу Грузія зможе більш економно витрачати електроенергію, і літній час більше, ніж зимовий, відповідає біоритмам людини.
 
До речі, існують різні дослідження, які показують, що переведення стрілок годинника шкодить здоров’ю і безпеці. Згідно з висновками медичних експертів, людині потрібно півтора-два місяці, щоб пройти адаптацію після переведення годинників.
 
Такий режим може спровокувати порушення і зменшення тривалості сну, погіршення його якості, швидку стомлюваність усього організму, короткочасну втрату пам’яті, зміну в роботі внутрішніх органів людини, особливо — серцево-судинної системи, зниження працездатності.
 
Щоб захиститися від негативних наслідків переведення годинників, слід почати готуватися до нього заздалегідь. Експерти рекомендують за чотири дні до цього лягати спати на 15 хвилин раніше, потім щодня відсувати сон ще на 15 хвилин.
 
Крім того, слід уникати будь-яких звичок, які можуть вести до порушення сну. Зокрема, перешкодити нормальному режиму може денний сон. Також не рекомендується пити каву після обіду.