По Вінниці проїде авто Симона Петлюри

13.10.2016
По Вінниці проїде авто Симона Петлюри

Реконструктори не раз відтворювали події 1919 року. (Архівне фото з сайта istpravda.com.ua.)

На День захисника України у Вінниці презентують унікальну копію бронеавтомобіля часів Української революції 1917—1921 років.

Відбудеться це в рамках фестивалю «Жива історія: Вінниця — столиця УНР».

Репродукцію створили на базі радянської вантажівки ГАЗ-51 — аналогу англійського автомобілю Ostin. Дослідники кажуть, що на такому авто їздив голова Директорії УНР Симон Петлюра. Саме тому вінницькому панцернику присвоїли його ім’я.
 
Один з організаторів фестивалю, вінницький історик Олександр Федоришен розповідає, що подібних авто в Україні є чотири. Проте сподівається, що вінницька копія  буде найвдалішою.

«Наше авто на ходу. Нині працюємо над його реєстрацією, розповідає Олександр. — Щоправда, автомобіль  не може бути повноцінним транспортним засобом. Після представлення плануємо демонструвати панцерник у школах та університетах. Звичайно ж, він братиме участь у загальнодержавних святкових заходах. А також хочемо залучити його до туристичного життя області». 
 
У рамках фестивалю 15 жовтня у Вінниці відтворять бій армії УНР із білогвардійцями 1919 року. «Майже 70 реконструкторів з Вінниці, Києва, Одеси, Хмельницького та Чернігова зберуться у центрі Вінниці. Вони вперше в Україні спробують повторити бій між українськими військами та «денікінцями». Ще 20 професійних акторів драмтеатру покажуть соціально-побутове життя Вінниці того часу: весілля, прогулянки містом, вуличну торгівлю. Цю ідилію зруйнує війна», — розповідає співорганізатор фестивалю Юрій Прокопишин.
 
«Усе буде максимально наближено до подій 1919 року, з використанням бо­йових пострілів та вибухових пакетів, — деталізує  пан Юрій.  — До того ж, серед реконструкторів — багато учасників АТО. Деякі навіть спеціально у відпустку пішли, щоб узяти участь у фестивалі. Єдина відмінність між справжнім боєм і тим, що буде у Вінниці, — те, що тут поранені і вбиті зможуть встати».
 
Також у Вінниці відкриють меморіальну дошку Начальній Команді (вищий керівний орган) Української галицької армії. Там проходитиме церемонія «Почесна варта Тимчасової столиці». Реконструктори будуть одягнені в однострій третього Гайдамацького полку і  віддаватимуть команди за статутом армії УНР.  
 
Ще жителі та гості обласного центру зможуть безплатно послухати «Пісні Перших визвольних змагань» кобзаря Тараса Компаніченка. Завершиться фестиваль презентацією книги «На бій за волю. Перемога через поразки. Україна у війнах і революціях 1914—1921 року».