Кому гашиш?

13.10.2016
Кому гашиш?

Іспанська цивільна гвардія в дії.

Одинадцять уродженців України, члени команди вантажного судна Marti N., що під прапором Панами вийшло 23 вересня з іспанського порту Альмерія в напрямку Лівії, перебувають під слідством в іспанській в’язниці. Про це повідомив у вівторок, 11 жовтня, на прес-конференції в Мадриді підполковник Цивільної гвардії (жандармерії) Хав’єр Рохеро. За його словами, «українці причетні до діяльності мережі», яка займається постачанням зброї і наркотиків терористам в Іраку та Лівії.
На запитання кореспондента «Німецької хвилі», чи є українці джихадистами, підполковник відповів, що за наявними у слідства даними, «вони такими не є і були найняті мережею лише для транспортування марокканського гашишу — близько 20 тонн — лівійським терористам». Надалі наркотик мали реалізувати в європейських країнах, а на виручені гроші забезпечувати потреби джихаду.
Судно Marti N. було захоплене днями спецназом Цивільної гвардії в Західному Середземномор’ї. Точну дату офіцер назвати відмовився. За участь у наркоторгівлі морякам загрожує до 10 років тюремного ув’язнення. Однак, за словами Рохеро, термін можуть збільшити, «якщо суд врахує таку обтяжуючу обставину, як співпраця з терористами». Хоча можливо, що «заарештовані могли і не знати, кому призначався вантаж», додав Рохеро.
Арешт українців був проведений у рамках великомасштабної поліцейської операції, в якій беруть участь, окрім Іспанії, також Франція, Італія і Греція. Завдання — зруйнувати канали постачання і фінансування терористів, повідомляє «Німецька хвиля». В ході операції, що проводиться з початку 2015 року, в водах Середземномор’я було перехоплено п’ять кораблів із гашишем і два — зі зброєю. Конфісковано 100 тонн зілля, понад 11 тисяч одиниць стрілецької зброї і 10 тонн вибухівки. Заарештовано 109 осіб. Вважається, що злочинною мережею керують громадяни Сирії. Діють вони на території Туреччини, де, зокрема, і фрахтують судна, зазначив Хав’єр Рохеро.