Із серйозними намірами

13.10.2016
Із серйозними намірами

Без особливих зусиль німецька збірна переграла суперника з Північної Ірландії. (Фото з сайта www.dfb.de.)

Із 54-х європейських збірних, які розпочали відбір на чемпіонат світу-2018, лише чотирьом національним командам у трьох перших турах групового раунду вдалося здобути стовідсотковий очковий результат. Цікаво, що поміж квартету максималістів є лише один визнаний гранд. Цілком символічно, що саме чинні чемпіони світу — німці — демонструють футбольній Європі приклад кваліфікаційної майстерності. Не спромігшись на чемпіонаті Європи пройти далі півфіналу, підопічні Йоахіма Льова з усією серйозністю поставилися до відбору на ЧС-2018.
У трьох поєдинках «бундесмашина» не пропустила жодного м’яча, сумарно забивши у ворота опонентів — норвежців, чехів та північно-ірландців — вісім голів. Якщо вірити наставнику німецької збірної, то це далеко не максимум: «Перемогу над Північною Ірландією (2:0) ми здобули без особливих зусиль».
З огляду на вельми скромний рівень суперників по групі «С» проблем з кваліфікацією на «мундіаль» у німців бути не повинно. Що говорити, якщо наразі головним конкурентом бундестім у боротьбі за перше місце в секстеті, яке гарантує пряму путівку на ЧС, є не надто потужна збірна Азербайджану.
Хай там як, а після двох років співпраці з відомим у минулому хорватським футболістом Робертом Просінечкі, азербайджанська команда, котра, до слова, у кваліфікації ЧС-2018 також не пропустила ще жодного м’яча,  демонструє яскраве бажання пробитися на «мундіаль». Щоправда, з огляду на ім’я фаворита групи «С», зробити це їм «напряму» буде нереально. Утім залишається ще ж раунд «плей-оф»...
Окрім німців відбір на ЧС-2018 без втрат розпочали також швейцарці, греки та бельгійці. До слова, форвард останніх Крістіан Бентеке оновив рекорд «швидкострільності» в історії офіційних міжнародних матчів, забивши у ворота Гібралтара гол на восьмій секунді поєдинку. Варто додати, що бельгійці, як німецькі, азербайджанські, а також англійські збірні, в перших трьох поєдинках відбору зуміли зберегти свої ворота «на замку». Щодо «Трьох левів», то після відсторонення від роботи через корупційні звинувачення Сема Еллердайса, їхнім керманичем до кінця 2016 року став 46-річний Гарет Саутгейт.
Його попереднім місцем роботи була молодіжна збірна Англії, значна частина гравців якої нині грає в головній команді країни. У грі проти Словенії Саутгейт зробив ставку на молоде покоління, залишивши в запасі зіркового Уейна Руні. Форвард «Манчестер юнайтед» вийшов на поле лише на 73-й хвилині, проте його поява не врятувала збірну Англії від втрати перших очок у відборі на «мундіаль». «Дякуємо нашому голкіперу Джо Харту за нічию», — сказав після гри керманич англійців. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу-2018. Кваліфікація. 3-й тур. Група C. Німеччина — Півн. Ірландія — 2:0 (Дракслер, 13; Хедіра, 17), Чехія — Азербайджан — 0:0, Норвегія — Сан-Марино — 4:1.
Турнірне становище: Німеччина — 9, Азербайджан — 7, Північна Ірландія — 4, Норвегія — 3, Чехія — 2, Сан-Марино — 0.
Група E. Казахстан — Румунія — 0:0, Польща — Вірменія — 2:1 (Мкоян, 48 (у свої ворота); Левандовський, 90+5 — Піззеллі, 50; вилучення: Андонян, 30 (В)), Данія — Чорногорія — 0:1.
Турнірне становище: Чорногорія, Польща — 7, Румунія — 5, Данія — 3, Казахстан — 2, Вірменія — 0.
Група F. Словенія — Англія — 0:0, Словаччина— Шотландія — 3:0 (Мак, 18, 56; Немец, 68), Литва — Мальта — 2:0.
Турнірне становище: Англія — 7, Литва, Словенія — 5, Шотландія — 4, Словаччина — 3, Мальта — 0. 
* * *
Молодіжний чемпіонат Європи-2017. Кваліфікація. Група 3. 10-й тур. Ісландія — Україна — 2:4 (Грітарссон, 22; Омарссон, 88 -- Борячук, 56, 90; Бесєдін, 75; Зубков, 90+4; вилучення: Бесєдін, 90+3 (У); 
У: Підківка, Качараба, Лук’янчук, Матвієнко, Данченко, Вакуленко, Харатін, Мисик (Зубков, 46), Гуцуляк (Борячук, 46), Кабаєв (Трет’яков, 82), Бесєдін).
Підсумкове становище: Македонія — 21, Франція — 20, Ісландія — 18, Україна — 14, Шотландія — 8, Півн. Ірландія — 2.
Українська «молодіжка» не змогла пробитися на ЧЄ, котрий наступного року прийме Польща. Утім, коли посеред відбору Олександр Головко змінював свого попередника Сергія Ковальця, по суті, щось виправити в плані турнірного становища вже було неможливо. Перед новим наставником молодіжної збірної України ФФУ поставило завдання на перспективу — фінальна частина Євро-2019 та Олімпіада-2020. Водночас на завершення нинішнього євровідбору українська молодь гучно гримнула дверима, здобувши в гостях вольову перемогу над однолітками з Ісландії й позбавивши їх можливості виграти групу. n