Перегони з екстримом

13.10.2016
Перегони з екстримом

На чемпіонаті світу в Досі велогонщикам, окрім суперників, доводиться боротися ще й зі страшенною спекою. (Фото з сайта www.uci.ch.)

Для багатьох футбольних людей проведення чемпіонату світу-2022 в Катарі асоціюється з корупцією, що начебто мала місце під час розгляду Міжнародною футбольною федерацією футболу заявок кандидатів, та неймовірною спекою, в умовах якої учасникам змагань доведеться боротися за престижний трофей. Обидва ці факти довгий час вважалися вагомими аргументами на користь того, аби переглянути рішення ФІФА щодо проведення ЧС-2022 в спекотному Катарі, проте після відсторонення від керівництва світовим футболом Йозефа Блаттера, з командою якого власне й пов’язувалася нечесна гра в процесі виборів господаря турніру, питання катарського «мундіалю» взагалі зникло з порядку ден­ного. Здобувши право на проведення масштабного спортивного форуму, країна-господар заздалегідь розпочинає перевіряти свої організаторські здібності та можливості на інших, «скромніших» за рейтингом, турнірах. 
Реагуючи на критику футбольної спільноти щодо неможливості проведення футбольного «мундіалю» в неймовірно спекотних умовах, заможні катарські шейхи для проведення матчів світової першості пообіцяли спорудити криті футбольні арени з потужними кондиціонерами. Поки ж вони «тестують» можливості спортсменів змагатися в екстремальних умовах на прикладі велогонщиків, котрі впродовж поточного тижня в столиці Катару — місті Доха — борються за медалі чемпіонату світу. Про те, що для місцевого люду велосипедист на дорозі — незвична  для ока подія, можна було пересвідчитися під час гонок «не елітної» категорії учасників — гонщиків віком до 23 років, інтерес до яких проявляли хіба що стюарди. До слова, за гонкою вони спостерігали, перебуваючи під широкими парасолями. Натомість велогонщикам, що прибули на ЧС, крутити педалі доводиться під прямим сонцем, яке навіть у жовтні розігріває повітря в катарському затінку до 40 градусів Цельсія.
«Спека в Катарі — екстремальна, — заявила після командної «розділки» голландка Роксан Кнетеманн. — Невже організатори та Міжнародний союз велосипедистів не мають уяви про велоспорт. Якщо ви вже відправляєте людей змагатися в «сауну», то переконайтеся, що є принаймні десять машин «швидкої допомоги», готових стежити за гонщиками». Власне використовувати подібну риторику голландській гонщиці довелося після того, як її співвітчизниця Анушка Костер, отримавши під час стартової гонки турніру сонячний удар, втратила контроль за своїм велосипедом і вилетіла з траси. І хоча для Костер все обійшлося без травм, жіночий пелетон, здається, продовжує перебувати в шоковому стані від умов, у яких їм випало боротися за медалі чемпіонату світу.
Хай там як, а жіночу командну «розділку» виграли дівчата з «Белс-Долманс» (Голландія), у чоловіків переможцем аналогічної дисципліни став бельгійський «Квік степ». Українська команда «Колос» у складі Андрія Кулика, Андрія Василюка, Сергія Лагкуті, Віталія Буца, Михайла Кононенка та Андрія Братущака завершила перегони на 14-й сходинці. Водночас  Андрій Гривко частину своєї командної роботи виконував разом із казахстанською «Астаною», котра показала дев’ятий час. Надалі ж на «мундіалі» розігруватимуться вже індивідуальні нагороди.