Пропагуймо своє,

12.10.2016
 
Із задоволенням прочитав у вашій газеті статтю про школи Лохвицького земства архітектора Сластіона і хочу повідомити, що така красива школа існує і в селі Білогорілка, у якій навчався мій батько і четверо його братів. Дякую, що ви пробуджуєте любов до своєї землі наших земляків і до шанування своїх талантів.
А от статтю «По праву хама» вам — патріотам України, — можливо, було б і не друкувати, бо таким керівникам, як Яценюк (скільки було нарікань і вимог, а він не хотів іти з посади), Гройсман, до якого не доходять ніякі докази, що при таких статках народу не можна підвищувати тарифи, та й Порошенко, слід пояснити мені й усім українцям, чому в країні занепадає промисловість? Як так сталося, що узбеки за 25 років мають борг 3,6 млрд. дол., а ми з вами — 117 млрд.! В Узбекистані журналісти побачили, що всюди продають товари місцевого виробництва, навіть мобільні телефони! А в Україні? Де Дарницький радіозавод, завод ім. Корольова? Невже ці підприємства не могли виробляти їх? А чийого виробництва велосипеди і колісні вироби для дітей*? Нічого просити грошей у заможного Заходу і США — нашим керманичам треба мати совість і бути патріотами України, відповідальними перед народом, який їх обрав, щоб їхні обіцянки не були пустопорожніми. Усі, з ким я спілкуюся, підтримують витівку Зеленського — можливо, критика дійде до керманичів усіх гатунків.
А тепер у мене буде прохання особистого характеру: я регулярно читаю газету «Дзєннік кійовскій», іноді читаю газети єврейської спільноти України, які деколи приносить на моє прохання сусідка-єврейка, — «Еврейский обозреватель», наприклад. Там бувають цікаві матеріали з історії України, про міста нашої країни, про видатних людей українського походження (поляків, євреїв). Чому б вам не передруковувати частину таких матеріалів, наприклад «1000 років поміж Дністром і Віслою»? Про життя польської діаспори в Ніжині, Херсоні, Білій Церкві і взагалі національних меншин в Україні? Це б сприяло збільшенню вашої читацької аудиторії.
З повагою не історик, гірничий інженер. n
 
* Заради справедливості варто зазначити, що в Україні існує ціла низка підприємств, що спеціалізуються на виробництві велосипедів різних видів — гірських, прогулянкових, дитячих. Це підприємства Києва, Одеси, Харкова: Pride, Ardis, AZIMUT, «Водан». Ну і, звісно, відомий Харківський велосипедний завод ім. Петровського, який випускає популярну в народі марку велосипедів «Україна».
Що ж стосується Київського заводу ім. Корольова, то він і далі успішно випускає різноманітне вимірювальне обладнання, а також побутову техніку (Ред.).
 
Валентин ЯЩЕНКО
Київ