Руїни після Метью: Гаїті спустошене ураганом, у США надзвичайний стан

12.10.2016
Руїни після Метью: Гаїті спустошене ураганом, у США надзвичайний стан

Деякі населені пункти Гаїті просто стерті з лиця землі.

Найсильніший за останнє десятиріччя в Атлантичному океані ураган Метью минулого тижня прогулявся Карибським басейном, завдавши найбільшого спустошення на Гаїті, а вже цими днями атакував південь США.

Правда, ще в неділю американські метеорологи позбавили Метью звання урагану. Швидкість вітру в його епіцентрі значно впала, і буревій перетворився на тропічний циклон. Але від цього він не став лагіднішим. У трьох американських штатах — Північній Кароліні, Джорджії та Флориді — через Метью загинуло 16 людей. 
 
У Сполучених Штатах скасували понад 4,5 тисячі авіарейсів. Два мільйони помешкань та офісних приміщень залишились без енергопостачання. Повалені дерева заблокували автошляхи. Десятки тисяч людей були евакуйовані і розміщені у тимчасових притулках
.
Президент США Барак Обама вчора оголосив стан стихійного лиха в частині Флориди та в штаті Північна Кароліна. В цьому штаті мешкала половина з 16 загиблих. П’ятьох жителів штату надалі вважають зниклими безвісти. 
 
Але в порівнянні з тим, що ураган накоїв на Карибах, становище у США можна назвати легким переляком. За офіційними даними влади Гаїті, щонайменше 372 особи загинули внаслідок удару по країні урагану. Стихія практично стерла з лиця землі деякі міста та села.

Дані гуманітарних агенцій та організацій є ще сумнішими. Вони кажуть, що стихія забрала життя від 900 до понад тисячі гаїтянців. І це ще не кінець, бо стихія спричинила спалах епідемії холери. Міністерство охорони здоров’я повідомляло позавчора про 62 випадки захворювання і кількох померлих.

Тіла почали розкладатися, і влада терміново ховає їх у загальних могилах. За таких умов уже не до статистики про реальну кількість загиблих. Після землетрусу 2010 року в країні від спалаху холери загинуло приблизно 10 тисяч людей.
 
До Гаїті, що лежить у західній частині острова Еспаньйола, вже почала надходити гуманітарна допомога. В ООН кажуть, що її недостатньо. Посол Гаїті при ООН П’єр-Андре Дюнбар повідомив: «Місто Жеремі — у руїнах. 80% помешкань зруйновано, врожай знищено.

Країна — перед загрозою нищівного голоду. Адже півострів є житницею Гаїті». Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав міжнародну спільноту до активних дій щодо допомоги Гаїті. За даними ООН, країна потребує допомоги на 120 млн. доларів. Червоний Хрест розпочав негайний збір 6,9 млн. доларів на допомогу Гаїті. Дитячий фонд ООН — ЮНІСЕФ заявив, що потрібно щонайменше 5 млн. доларів, аби допомогти 500 тисячам постраждалих дітей. 9-11 жовтня були оголошені на Гаїті днями національної жалоби за загиблими.