Справа честі активістів

12.10.2016
Справа честі активістів

Зловмисник розбив заднє скло автомобіля. (Фото з соціальної мережі.)

Невідомі особи у понеділок уранці розбили вікно та пограбували автомобіль Toyota Venza, який належить відомій у Львові громадській активістці, голові правління ГО «Варта-700» Наталії Шелестак. Із машини зловмисник викрав сумку. Через інцидент Наталія Шелестак не змогла потрапити на судове засідання у резонансній справі.ф
Момент пограбування знято на камеру спостереження, що працює на під’їзді, в якому мешкає жінка. Зловмисник розбив заднє скло автомобіля. При цьому сигналізація авто не спрацювала. За словами Наталії, у вкраденій сумці був ремкомплект і взуття.
«Я переглядала відео з камери спостереження, і все виглядає дуже дивно. Зазвичай розбивають переднє скло, а тут — заднє, — зазначила Наталія Шелестак. — З усіх припаркованих авто зловмисник підбіг конкретно до мого і, перш ніж ударити по склу, подивився на вікна моєї квартири, чи часом ніхто звідти не дивиться на стоянку. Тобто ця людина знала, чиє це авто, хоча придбане воно зовсім недавно, я навіть не встигла оформити страховку». Відтак активістка підозрює, що  крадій мав на меті не пограбування, а завдавання шкоди конкретно їй.
«Сьогодні вранці я мала їхати на судове засідання у справі проти судді Олександра Мирутенка, але через цей інцидент не змогла. Я не можу сказати точно, але все-таки підозрюю, що це вчинили не випадково. Можливо, для того, аби я не потрапила на засідання», — сказала Наталія Шелестак.
Йдеться про колективний позов кількох громадських організацій проти судді Львівського апеляційного господарського суду Олександра Мирутенка щодо захисту ділової репутації. Активісти подали позов після того, як суддя назвав їх «купленими». 
Наталія Шелестак зазначає, що це вже не перший випадок, коли її автомобіль намагаються пошкодити. Зокрема, влітку на авто залишили подряпину. Волонтерка написала заяву до правоохоронних органів. За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 ККУ «Таємне викрадення чужого майна». Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт терміном до двох років, або позбавлення волі терміном до трьох років. 
Громадські активісти випадок сприймають як спосіб попередження людині, яка активно відстоює свою позицію ще з часів Майдану, займається волонтерством та допомагає армії. До речі, Наталія Шелестак входить до атестаційної комісії при ГУ Національної поліції у Львівській області. У 2014—2015 роках була членом наглядової ради при ГУ МВС у Львівській області.