Ні почитати, ні потанцювати

12.10.2016
У зв’язку зі зменшенням кількості населення, відповідно до постанови Каб­міну, в селах, де мешкає менше 200 жителів, утримання закладів культури не фінансують. А тому рішенням сесій територіальних громад упродовж 2016 року у Вінницькій області припинили діяльність 10 клубних закладів і кілька бібліотек. 
«Населення зменшується, а витрати на утримання інфраструктури зростають. Виникає проблема недофінансування. Тому вирішено оптимізовувати та реорганізовувати мережу закладів культури», — розповідає начальник управління культури і туризму ОДА Станіслав Городинський.
Минулого року на Вінниччині закрили 14 бібліотек, чотири клуби та два музеї. Цього ж року скорочення культурних установ стосувалося Ямпільського міського будинку культури, клубів сіл Загребельне Калинівського, Нова-Миколаївка Могилів-Подільського, Посухів, Горайки Мурованокуриловецького районів. Перестали функціонувати й сільські клуби у трьох селах Немирівського, одному — Томашпільського, двох — Погребищенського районів. Ліквідували також бібліотеки у селах Підлісне Літинського, Салинці — Немирівського та Ступник, Кривошиї — Хмільницького районів. Закрили й книгозбірні Вороновицької районної бібліотеки Вінницького району та станції Липовець.
Приміщення залишилися на балансі територіальних громад і можуть використовуватися на їхнiй розсуд. Щоправда, переважна їх більшість у занедбаному стані, давно не ремонтовані.
Тим часом упродовж року відкрили лише один новий заклад культури — Медвідський сільський клуб Вінницького району. Загалом на Вінниччині налічують 2132 заклади культури.