Сім альтернативних чудес

12.10.2016
У Львові відбувся ІІ Міжнародний еко-форум «Вода і Енергія». Для України надважливі впровадження екологічних технологій і досвіду виробництва енергії з відновних джерел — щоб зменшувати використання природного газу й електроенергії, як це роблять у Данії, Швеції, Польщі. Скажімо, Данське посольство в Україні презентувало на форумі досвід своєї країни щодо збільшення частки альтернативної енергії і зменшення частки викиду СО2.
У зібранні взяли участь понад 200 людей, більшість — керівники водопровідно-каналізаційного господарства України (Суми, Черкаси, Дніпро, уся Західна Україна), представники впровадження інновацій у галузі очищення стічних вод із семи країн світу, представники міжнародних фінансових інституцій, які надають кредитні та грантові кошти на фінансування шляхів вирішення екологічних проблем.
Особливим гостем форуму був Казімеж Куйда — голова Фонду охорони природного навколишнього середовища Республіки Польща, який 25 років фінансує екологічні проекти, а сьогодні — інвестує у програму фінансування екологічних проектів в Україні, які матимуть позитивний вплив на стан річки Західний Буг.
Під час еко-форуму відбувся «круглий стіл» на тему «Фінансові інструменти для реалізації природоохоронних проектів і проектів у галузі енергетики, збереження природних ресурсів» із представниками міжнародних донорських організацій, Європейського банку реконструкції і розвитку, Фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології E5P, Північної екологічної фінансової корпорації NEFCO.
У рамках форуму Львівська міська рада підписала договори-гарантії з NEFCO та ЄБРР за проектом «Реконструкція очисних споруд та будівництво станції переробки мулу для очищення та утилізації стічних вод і виробництва біогазу для когенерації у Львові». Із боку міськради участь у підписанні взяв міський голова Львова Андрій Садовий, з боку NEFCO — старший інвестиційний менеджер Бо Ніхус та виконавчий віце-президент Карі Хоманен, а з боку ЄБРР — асоційований директор і старший банкір установи Денис Гайовий.
Нагадаємо, Львів розпочав співпрацю з NEFCO, ЄБРР та Е5Р щодо проекту побудови біогазової станції на комунальних очисних спорудах. Уже незабаром розпочнеться реальна частина реалізації проекту. Буде оголошений тендер на проектувальника. Проект передбачає, що мул на очисних спорудах будуть пере­робляти. У процесі збродження утворюється біогаз, який буде когенеруватись в електроенергію. Цю електроенергію використовуватимуть для роботи очисних споруд. Загалом, очисні споруди споживають третину електроенергії, яку використовує ЛМКП «Львівводоканал». Реалізація проекту дасть можливість досягнути скорочення викидів СО2, покращення якості стічних вод.
Загальна сума проекту: NEFCO — 5 млн. євро, ЄБРР — 15 млн. євро, грант від Е5Р — 7,5 млн. євро. Очікуване дофінансування з   бю­джету міста — 4 млн. євро», — повідомили в ЛМКП «Львівводоканал».