Чого бояться «політичні динозаври»

12.10.2016
Для формування фундаменту нової економічної політики та якісної зміни проекту держбюджету на 2017 рік Радикальна партія запропонувала перелік із 15 законодавчих пріоритетів — від підвищення соціальних стандартів найменш захищених категорій населення до ініціатив, спрямованих на економічний розвиток та здобуття енергетичної незалежності країни. 
 
Третину законопроектів з цього переліку розглянуто парламентом минулого тижня. Серед здобутків «Промислового дня» в парламенті:
1) прийняли за основу законопроекти №2554а-д та 2555а-д щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій в реальний сектор економіки та створення нових робочих місць через індустріальні парки;
 
2) прийняли за основу законопроект №4549 щодо механізму закупівлі енергосервісу з використанням системи ProZorro для проведення масштабної енергомодернізації, яка в перспективі дасть країні економію понад 700 млн. куб. м природного газу;
 
3) прийняли за основу законопроект №5105 щодо підвищення ефективності державного інвестування, щоб держава перестала розпорошувати та розкрадати кошти платників податків і почала ефективно розігрівати економіку;
 
4) прийняли за основу законопроект №4117 про лібералізацію готівкових розрахунків та детінізацію економіки через запровадження електронних онлайн-РКО.
5) прийняли в цілому закон №3873 щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку для безперебійного забезпечення українських металургів сировиною та для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об’єктів інфраструктури.
 
На жаль, не вистачило голосів для прийняття законопроекту №3872 щодо призупинення індексації нормативної грошової оцінки землі з метою збереження виробничого потенціалу вітчизняних підприємств («замороження» земельного податку на два роки).
 
Усі ці законопроекти — потужний прискорювач економічного розвитку, орієнтований на залучення інвестицій, збільшення експорту та створення нових робочих місць із гідною заробітною платнею.
 
Але шалений спротив індустріально-інвестиційним законопроектам, який ми побачили під час їх розгляду, засвідчив, що в парламенті засіли «політичні динозаври», які послідовно тягнуть країну в минуле, нав’язують нам свої неоліберальні стереотипи, збереження сировинної економіки, вічну залежність від кредитів МВФ. Запевняють нас, що по-іншому бути не може. Але їх уже меншість. Їхній час невпинно спливає!
 
Вони вже неодноразово були при владі і створили в країні умови, через які сьогодні: 
— вигідніше виводити кошти в офшори, ніж інвестувати у виробництво у власній країні;
— талановитим людям легше емігрувати, ніж працювати в Україні та розвивати тут свій бізнес;
— вигідніше займатись імпортом та контрабандою, ніж виробництвом та підприємництвом;
— «реформаторами» називають тих, хто намагається зекономити на українській освіті і науці, а не зберегти та розвинути їх;
— молодь мріє бути чиновниками і прокурорами, а не підприємцями та науковцями;
— багато людей прагне еміграції, а не кращого майбутнього власних родин в Україні;
— у людей опускаються руки, бо їм здається, що розірвати це «зачароване коло» просто неможливо...
Цим «політичним динозаврам» вигідніше тримати країну та людей у бідності, а самим бути вічним «важливим посередником» між країнами-метрополіями та сировинною Україною. Саме тому вони показово виступають проти таких ініціатив, як державно-приватне партнерство, енергосервіс, індустріальні парки, експортно-кредитне агентство. Бо такі ініціативи відкривають Україні нові горизонти, роблять людей заможнішими й вільнішими та зменшують роль «політичних еліт».
Але успіхи «Промислового дня» вселяють віру, що ми це змінимо. Крок за кроком ми побудуємо успішну країну із сильною економікою, яку поважатимуть у світі! Встановимо справжні українські пріоритети та забезпечимо їх інструментами досягнення, проявимо українську політичну волю. Радикальна партія дякує усім економічним патріотам України! 
 
Олег ЛЯШКО, лідер Радикальної партії
Віктор ГАЛАСЮК, заступник лідера Радикальної партії з економічної політики, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва
Для формування фундаменту нової економічної політики та якісної зміни проекту держбюджету на 2017 рік Радикальна партія запропонувала перелік із 15 законодавчих пріоритетів — від підвищення соціальних стандартів найменш захищених категорій населення до ініціатив, спрямованих на економічний розвиток та здобуття енергетичної незалежності країни.