«Господарство вартістю до 30 млн. гривень купив постоялець... будинку безпритульних»

12.10.2016
«Господарство вартістю до 30 млн. гривень купив постоялець... будинку безпритульних»

Барикади на підступах до підприємства. (Фото Микити СОКОЛОВА.)

«ДАР» під прицілом

Василь Дарадуда, 58-річний керівник фермерського господарства «ДАР» із села Попасне Новомосковського району, помер раптово 3 серпня. Але не встигли рідні його поховати, як їх почали атакувати гінці з пропозиціями продати сільгосппідприємство. То один, то другий... Вбиті горем рідні та близькі покійного якоїсь небезпеки в цьому не побачили. Адже ще семеро з них, і всі мають прізвище Дарадуда, були у «ДАРі» співзасновниками, які швидко зібралися на свої збори і обрали нового керівника. Ним став син покійного фермера 38-річний Дмитро...
Але вже 8 серпня Дмитра попередив про намір присвоїти їхнє фермерське господарство колишній співробітник СБУ, батьків приятель. Проте син таке попередження всерйоз не сприйняв. Про що, мовляв, можна говорити, коли у «ДАРу» сім співзасновників? Однак уже через 10 днів один із депутатів місцевої сільської ради звернувся до нього з відвертою пропозицією — продати фермерське господарство. Зрозуміло, отримав відмову.
Проте пристрасті довкола сільгосппідприємства і надалі не вщухали.
«26 серпня 2016 року в мене була зустріч із головою Новомосковської районної державної адміністрації Селіховим Павлом Івановичем, який теж несподівано запропонував посередництво у продажу ФГ «ДАР», і наполягав, що це зробити необхідно», — напише пізніше Дмитро Дарадуда у своїй заяві до поліції.
А 7 вересня Дмитро Дарадуда несподівано виявив у відкритому доступі — Єдиному державному реєстрі підприємств, фізичних осіб-підприємців і цивільних формувань, що власником їхнього сільгосппідприємства є... якийсь не відомий йому Іванченко Владислав Миколайович. Як потім швидко з’ясується, ощасливлений покупець підприємства загальною вартістю близько 30 мільйонів гривень є постояльцем будинку для безпритульних у Кам’янському. Зареєструвала незбагненну оборудку державний реєстратор з Одеської області. Як неважко здогадатися, вона це могла зробити тільки за підробними документами. Проте вже 8 вересня у «ДАРу» з’явився новий покупець, який свою оборудку оформив нотаріально.

«Слідчий з прокурором прибули на авто без номерів»

Попасне тим часом перетворилося на зону бойових дій. У селі з’явилися, за свідченням очевидців, близько 200 співробітників однієї з охоронних структур. З іншого боку до сотні своїх бійців відрядила на захист майна померлого Василя Дарадуди, яке він створював протягом довгих 25 років, «Самооборона фермерів». Коли я завітав до Попасного, протистояння тривало вже 24-й день. На щастя, до серйозного загострення справа не дійшла. «Самооборона фермерів» обгородилася барикадами на підступах до майнового комплексу.
«Була спроба силового захоплення, але ми їх зі зброєю відігнали, — розповідає Олександр, один із «самооборонців». — При цьому вони стали заявляти, що будуть збирати урожай. Проте документів ніхто не пред’являє. Поліція ж відверто бездіє».
Що характерно, практично весь автомобільний транспорт в охоронців новоявлених господарів виявився без номерів. А самі хлопці у формі при нашій спробі їх сфотографувати відверто ховали свої обличчя. Присутні помітили, що на авто без номерних знаків прибули й слідчий з прокурором, намагаючись провести інвентаризацію. Пізніше стало зрозумілим, що до чого. Відчувши неладне, Дарадуди стали правдами і неправдами рятувати своє майно, нажите за чверть століття. Зокрема, перевели значну грошову суму на інший рахунок. 
До Попасного тим часом завітав власною персоною лідер Радикальної партії України Олег Ляшко, який пообіцяв, що зробить усе можливе, аби допомогти людям захистити своє майно від рейдерів.
У Дніпрі заявляє про початок своєї роботи обласний Антирейдерський штаб, активісти якого на першій прес-конференції об’єктом особливої уваги назвали саме фермерське господарство «ДАР» і додали, що захоплення чужого майна в області відбувається за безпосередньої участі керівництва облдержадміністрації, прокуратури та поліції. Адже, окрім Попасного, подібні ситуації на Дніпропетровщині виникають постійно. 

Хто вони, законні власники?

Після прес-конференції Антирейдерського штабу поспілкувався з журналістами і новоявлений покупець фермерського господарства Василь Кузнецов, відомий у Дніпрі як керівник цілої низки підприємств. Він звалює всі біди на озброєну «Самооборону фермерів», яка не дозволяє йому потрапити до свого майна. При цьому він називає себе добросовісним покупцем, бо, мовляв, придбав фермерське господарство на законних підставах.
«З 8 вересня я зазначений у реєстрі єдиним власником підприємства. До цього фермерським господарством володів Василь Дарадуда, який раптово помер 3 серпня», — заявив журналістам новий господар «ДАРу», при цьому не уточнивши, що фактично придбав підприємство у постояльця будинку для безпритульних.
«Наступного дня, коли ми пішли реєструвати всі документи в Реєстраційній службі, виявилося, що деякі об’єкти нерухомого майна підприємства переоформлено задніми числами. Ми практично відразу ж звернулися із заявою до правоохоронних органів», — наголосив Василь Кузнецов, при цьому зазначивши, що фермерське господарство «ДАР» обробляє 2,6 тисячі гектарів землі й є привабливим для багатьох. 
Отож перед Дарадудами нависла ще й загроза постати обвинуваченими у кримінальному провадженні. Водночас Василь Кузнецов виявився потерпілим в одному й тому ж кримінальному провадженні, що й Дмитро Дарадуда, таким чином отримавши вільний доступ до всіх його матеріалів.
Прес-служба прокуратури Дніпропетровської області тим часом повідомляє, що суд задовольнив її клопотання заборонити державним реєстраторам проводити будь-які реєстраційні дії стосовно змін до установчих документів, а також будь-які зміни до відомостей про фермерське господарство, наявних у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.
«Проводяться слідчі дії з вилучення документів, на підставі яких проводилися незаконні реєстраційні дії, допити потерпілих, свідків, а також забезпечено заборону відчуження нерухомого майна фермерського господарства. Крім того, завдяки вжитим заходам на вказаному фермерському господарстві забезпечено збирання врожаю його законними власниками», — повідомляє прес-служба прокуратури Дніпропетровської області, при цьому не уточнюючи, кого ж вона має на увазі під «законними власниками». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Серйозний крок у боротьбі з рейдерством зробила Верховна Рада України, яка 7 жовтня прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно і захисту прав власності».
Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроект розроблений з метою захисту прав власності при реєстраційних діях, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності суб’єктів реєстраційних дій, учасників незаконної змови.
Прийнятий документ вносить зміни до Закону «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень», згідно з якими, державний реєстратор зобов’язаний невідкладно повідомити власника об’єкта нерухомого майна, за яким подано заяву, про проведення відповідних реєстраційних дій.
Також передбачається введення обов’язкової реєстрації заяви власника нерухомості про заборону вчинення реєстраційних дій у Державному реєстрі прав. У такому випадку відновлення реєстраційних дій можливе лише за рішенням суду, що набрало законної сили, або заявою власника.
Крім того, Мін’юсту надається право здійснювати моніторинг реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.
Також із 30 до 60 днів збільшено термін оскарження рішень, дій або бездіяльності державного реєстратора.
До Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» внесено зміни, згідно з якими встановлено необхідність нотаріально засвідчувати справжність підписів засновника (учасника) або уповноваженої особи в документах, що подаються для державної реєстрації зміни про юридичну особу.
Змінами до Закону про нотаріат Мін’юсту надані повноваження готувати подання Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, а також уточнено підстави для анулювання такого свідоцтва.
До Кримінального кодексу внесено зміни, згідно з якими посилено відповідальність за підробку документів, що подаються для проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно. Зокрема, штраф за підробку офіційного документа збільшено в 10 разів — зі 100 до 1000 неоподатковуваних мінімумів (17 000 грн.).
Крім того, зловживання з метою отримання вигоди в роботі реєстраторів будуть каратися обмеженням волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 10 років.
Також змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення посилено відповідальність посадових осіб за порушення встановлених законом строків проведення реєстрації фізичних і юридичних осіб або встановленого порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно. Зокрема, розмір мінімального штрафу за порушення порядку держреєстрації нерухомості збільшено в 10 разів — з 20 до 200 неоподатковуваних мінімумів (3400 грн.)