Половина справи

12.10.2016
Половина справи

Здолавши у «плей-оф» єврокваліфікації-2017 за сумою двох матчів іспанок, збірна України після шестирічної перерви знову гратиме на континентальному форумі. (Фото з сайта fvu.in.ua.)

Новий президент Федерації волейболу України Михайло Мельник, обійнявши високу посаду, поставив перед собою амбітне завдання — підняти вітчизняний волейбол на високі позиції в міжнародному рейтингу. Як функціонують успішні проекти, очільник ФВУ бачив не раз, обслуговуючи поєдинки найвищого рівня як суддя міжнародної категорії. Щось подібне хоче зробити Михайло Мельник і в Україні.
«У нас є молоде покоління волейболістів, яким потрібно просто трохи допомогти — підтримати, спрямувати в правильному напрямку. А місія президента федерації, на мою думку, схожа на обов’язки дипломата — шукати та знаходити людей, які готові максимально допомагати волейболу», — розкрив свої підходи в керівній роботі новий керівник ФВУ. За словами Михайла Мельника, його організація активно займатиметься двома напрямами — дитячим та національними збірними, котрі, як наголошує президент федерації, є обличчям вітчизняного волейболу.
Одним із перших кроків ФВУ з повернення масового інтересу до цієї раніше популярної гри став запуск нового турніру — Суперкубка. Символічно, що дебютний турнір відбудеться в Києві, де вже давно забули про великий волейбол. Найближчими вихідними в спортивному комплексі НУФВСУ за почесний трофей змагатимуться найсильніші команди країни. «Хедлайнером» жіночої програми буде незмінний чемпіон останніх сезонів — южненський «Хімік», якому протистоятиме запорізька «Орбіта». А в чоловіків боротьбу за Суперкубок поведуть найтитулованіший клуб країни — харківський «Локомотив» — та львівський «Барком-Кажани». Хоча, втративши меценатську підтримку «Укрзалізниці», новий сезон «залізничники» розпочнуть з чистого аркуша — з серйозно омолодженим складом та вочевидь значно скромнішими амбіціями. До речі, незабаром розпочнеться новий етап і в історії «Хіміка», котрий на наступному тижні проведе свої дебютні поєдинки в найсильнішому клубному турнірі Європи — Лізі чемпіонів.
До поєдинків першого раунду кваліфікації ЛЧ підопічні Андрія Романовича підходять у хорошому настрої, адже кілька днів тому лідери южненського клубу допомогли жіночій збірній України пробитися до фінальної частини чемпіонату Європи-2017. Нагадаємо, що востаннє наші дівчата грали на Євро в 2011-му, після чого двічі програвали стикові поєдинки єврокваліфікації. На ЧЄ-2013 «синьо-жовтих» не пустили француженки, тоді як у наступному відборі дорогу українкам перейшла збірна Білорусі. Цього разу в «плей-оф» фортуна посміхнулася вже нашим волейболісткам, які в напруженому двоматчевому протистоянні здолали іспанок.
Цікаво, що перший стиковий матч, який відбувся в Южному, наші дівчата програли. «Проаналізувавши поєдинок, було зрозуміло, що іспанські волейболістки в Україні зіграли один із кращих своїх матчів. Наші ж дівчата — через надмірне хвилювання — не показали свій максимум», — пояснив причини невдачі в першому матчі, котрий завершився з рахунком 3:2 на користь гостей, головний тренер збірної України Гарій Єгіазаров.
Утім перед матчем-відповіддю наставник провів серйозну роботу над помилками. І, що головне, відмінно попрацював із психологічним настроєм своїх підопічних. У Гвадалахарі українки взяли у своїх візаві переконливий реванш. При цьому для виходу на ЧЄ, який наступного року прийматимуть Азербай­джан та Грузія, «синьо-жовтим» навіть не знадобилося грати «золотий сет», адже, згідно з новим регламентом, для оголошення волейбольного «тай-брейку» суперники повинні мати абсолютно однаковий рахунок по сетах. Збірна ж України повторний матч виграла з рахунком 3:1. «Виконали тренерські установки, добре зробили свою роботу, продемонструвавши при цьому сильний командний дух, — відзначила складові успіху лідер збірної України та южненського «Хіміка» Анастасія Чорнуха. — Ми зробили велику справу. Хоча, здається, це лише половина роботи. Тепер хочеться успішно зіграти на чемпіонаті Європи». 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. «Плей-оф». Повторний поєдинок. Іспанія — Україна — 1:3 (21:25, 25:22, 22:25, 14:25). Перша гра — 3:2.