Зубри не винні: активісти вимагають від ГПУ покарати винних у загибері тварин

11.10.2016
Більше восьми місяців минуло з часу загибелі десяти червонокнижних зубрів у селі Трибухи, що на Вінниччині. За фактом трагедії відкрили кримінальне провадження за ст. 249 КК України. Проте результатів слідства немає і досі.
 
«Зубри дуже розумні тварини і просто так на кригу вони не підуть. У тому, що десяток зубрів провалилися під лід і загинули, підозрюємо, що не обійшлося без браконьєрства. Прокуратура Вінницької області повідомила листом від 23.03.2016 р., що проводять слідчі дії у цій справі. Пройшло понад півроку, а результатів немає», — розповідає керівник прес-служби Української екологічної асоціації «Зелений світ» Віктор Ткаченко.
 
Саме це спонукало активістів нагадати про трагедію. Пікетом  під стінами Генпрокуратури минулого тижня вони вимагали справедливого і чесного розслідування. 
 
«Кількох активістів запросили на перемовини з профільним прокурором. Він був дуже здивований резонансною справою і вдавав, що вперше чує про проблему, хоча ми вже тричі подавали звернення в Генпрокуратуру. Він запевнив, що візьме під особистий контроль справу про вбивство 10 червонокнижних зубрів та допоможе Вінницькій прокуратурі розібратися у заплутаній справі», — розповідає Віктор Ткаченко.
 
Природозахисники передали Генеральному прокурору Юрію Луценку символічну іменну лопату. Аби той «відкопав» справу про вбивство червонокнижних зубрів на території Хмільницького держлісгоспу у Вінницькій області. 
 
Нагадаємо, що Вінниччина славиться великою кількістю зубрів, занесених до «Червоної книги». За словами начальника обласного управління лісового і мисливського господарства Анатолія Бондаря, серед трьох сотень голів зубрів по всій Україні третина тварин — на Вінниччині.